Sound_comet

Плазма Консоциумът на Розета (ПКР) са открили мистериозна ‘“песен“, която бива изпълнявана от комета 67П/Чурюмов-Герасименко в космоса. Главният изследовател на ПКР Карл-Хайнц Гласмайер, глава на Квантовата и Космическа теоретична физика в техническият университет Брауншвайг, Германия, ни разказва още за тази загадачна песен.

Консорциумът има 5 инструмента в орбитата на Розета, които дават значителна информация за плазмата и средата около комета 67P/C-G. (Плазмата е четвъртото състояние на материята- поток заредени частици, електро проводим газ, който може да пренася магнитни полета и електрични течения.)

Инструментите са пригодени да изучават голям брой феномени, включително: взаимодействието между 67P/C-G и слънчевия вятър, непрекъснат поток от плазма излъван от Слънцето; промяна в дейностите на кометата; структурата и динамиката на слабата плазма атмосфера на кометата, също така и свойствата на кометното ядро и повърхност.

Но наблюдения са изненадали ПКР уените. Кометата изглежда излъчва „песен” във формата на трептения в магнитното поле в околността на кометата. Песента се пее в честота 40-50 милихерца, много под човешкия слух, който обикновенно улавя звуци между 20херца и 20 килохерца. За да стане възможно да се слуша песента, то честотата е увеличена около 10 хил. пъти.

Музиката е чута ясно чрез магнитометърен експеримент за пръв път през Август, когато Розета се е приближила на около 100км до 67P/C-G. Учените мислят, че трябва да е произведено с някаква дейност от кометата, докато е изпускала неутрални частици в космическото пространство, където те са се заредили чрез процес наречен йонизация. Но точният физически механизъм зад трептенията все още остава мистерия.

“Това е вълуващо и напълно ново за нас. Не очаквахме това и все още работим за да разберем физичните механизми зад случилото се,” казва Карл-Хайнц.

 

https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet

Източник: blogs.esa.int
nauka.bg