woodstock-women_2

На 15, 16 и 17 август 1969 г. се случва едно от най-големите събития в историята на рок музиката и хипи движението – фестивалът Woodstock.

Първоначалната идея на организаторите е фестивалът да има вход от 18 долара и са очаквали публика от 60 000 човека, а вместо това на събитието пристигат над половин милион посетители, организацията рухва и Удсток се превръща във фестивал със свободен достъп и единствено филм за рок събитието, превърнало се в легенда, спасява организаторите от банкрут.

И не случайно идват толкова много хора, във фестивала се включват едни от най-известните музиканти на своето време: Джими Хендрикс, Сантана, „Дъ Ху“, „Блъд, сует енд тиърс“, Джо Кокър, „Крийдънс клиъруотър ривайвъл“, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг“, „Грейтфул дед“, Джанис Джоплин, „Джеферсън еърплейн“, Рави Шанкар и др.

Събитието трябва да се проведе в градчето Удсток, откъдето идва и името му, но местните жители се възроптават и Макс Ясгур, просто обикновен рокаджия, предоставя фермата си и площ от 600 акра, която едва побира всички желаещи да се включат. На следващата 1970 г. излиза и документалния филм Woodstock на режисьора Майкъл Уодли. Редактиран е от Мартин Скорсезе, а през същата година грабва Оскар за документален филм на годината.

Фестивали със същото име се организират през 1979, 1989, 1994, 1999 и близката 2009, но Фестивалът на 1969 година си остава един. Ето и снимките от събитието.

woodstock-women_8
woodstock-women_6
woodstock-women_7

woodstock-women_5

woodstock-1 woodstock-2 woodstock-3 woodstock-4 woodstock-5

Филмът „Woodstock“ е определен като културно значим от библиотеката към американския Конгрес и е подбран за съхранение в Националната филмотека.

woodstock-7

woodstock-women_1 woodstock-women_3 woodstock-women_4 woodstock-women-fashion-1969

woodstock-0
woodstock-9
woodstock-10
woodstock-11
Плочата със записи от концерта в Удсток носи главозамайваща печалба.

woodstock-12
woodstock-14
woodstock-15

Въпреки огромната тълпа, на тридневното събитие няма случаи на насилие. По време на фестивала умират 3 души – от свръхдоза, от спукан апендисит и от случайно прегазване с трактор.

По материали от:
artctrldel.net
disclose.tv

Снимки:
artctrldel.net
quotesgram.com