151029102401_1_900x600

Автор: Магдалена Джунова

Учени отговориха на въпроса защо корабът на НАСА – Вояджър 1 забелязва магнитно поле при опита си да навлезе в междугалактическото пространство в средата на 2012 г.

В изследване, публикувано в „Астрофизични журналистични писма“, учените от университета в Ню Хампшир отговарят на въпроса, защо корабът на НАСА Вояджър 1, при опита си да навлезе в междугалактическото пространство в средата на 2012 г., забелязва магнитно поле.

„Вояджър 1 изпраща обратно няколко различни индикации, че е преминал през масивната защитна обвивка на Слънцето, наречена хелиосфера, след 35-годишно пътуване. Но данните за магнитното поле, събрани от космическия апарат, не отговарят на очакванията на учените. При преминаването й се очакват съществени промени, които не са наблюдавани“, казва астрофизикът Нейтън Швадрон от Института за изследване на Земята, океаните и Космоса и част от департамента по Физика, а също и главен автор на изследването.

Мистерията се увеличава след като учените откриват, че посоката на магнитното поле, наблюдавана в междузвездното пространство наоколо, се е отклонило до ъгъл по-голям от 40 градуса от предвиденото. Някои учени твърдят, че това отклонение е показател как Вояджър 1 все още не е преминал защитната обвивка на Слънцето. Швадрон и колегите му обясняват несъответствията като използват различни бази данни.

Учените забелязват, че Вояджър 1 измерва магнитното поле в съответствие с основните посоки, за да се ориентира вън от Слънчева система като показва посоката на „реалния магнитен север“ за недокоснатото магнитно поле. Проучването доказва, че Вояджър 1 не е преминал обвивката през 2012 г, както се смяташе, а ще я премине най-рано през 2025 г. това се дължи на специфичната й форма, заблудила уредите на кораба.

Със скорошните открития учените вече знаят, че трябва да почакат поне десетилетие преди Вояджър да навлезе в области на междугалактическото пространство, което е извън обсега на Слънцето. От зората на космическата епоха човечеството никога не е пресичало и изучавало тази отдалечена и недокосната територия.
„Започваме да си изясняваме как наистина изглежда нашата междузвездна среда и как ние можем да се впримчим в случващото се в по-широките граници на галактическата необятност. Когато Вояджър 1 пресече следващата граница, ние ще бъдем на път да разрешим множество дългогодишни мистерии“, правят заключение учените.

Източник: http://www.sciencedaily.com/