inside just crater gv

Голям и мистериозен кратер се появил на полуостров Ямал в северен Сибир миналия Юли. Няколко седмици по-късно два други кратера с мистериозен произход са открити наблизо. Вторият кратер в Ямал се счита, че е формиран през Септември 2013, очевидци казват, че е следствие на метеоритен удар. Няма свидетели на формирането, на третия кратер в Таймарският полуостров, където е намерен от овчари.

Първият кратер в Ямал е огледан от въздуха първоначално, след това са взети проби от почвата, въздуха и водата. Изследвания са потвърдили, че дупките не са човешко дело, и не са дело на извънземни форми на живот, и не са били резултат от метеорит.

Най-логичното обяснение се обляга на факта, че тези кратери са се появили до големи залежи на метан. Регионът е съсипан от климатичната промяна и последните години са най-топлите от 120 хил. години насам. Възможно е джоб с газ в почвата да се е нагрял и в резултат се натрупвало налягане. С по-размекнатата земя, газът може да е успял да си проправи път до повърхността и да се изстреля като коркова тапа. Този феномен е познат като пинго.

След като температурите са спаднали значително и района е значително размразен, учени са успели да се спуснат в първият Ямалски кратер и да го изучат. При температура на въздуха – 11 градуса (целзий), учените са се спуснали във фунията и право върху замръзналото езеро на дъното. Смята се, че езерото е поне 10.5 м. дълбоко. 

post-6-0-07491000-1424437382.png (710×534)

Изследващите са провели радио локационни тестове, даващи им поглед на 200 метра навътре в почвата. Също така са взели проби от леда, почвата, газа, въздуха за да успеят да детерминират дали наистина има пинго. Екипът е воден от Владимир Пушкарев, директор на Руския Център за Арктическо Изследване, който очаква резултатите от измерванията преди да зпаочне да гради официална позиция. Екипът обаче колебливо смята, че има възможност всичко да се е случило поради газови хидрати, които са ледени кристали от вода и газ намиращи се във вечно замръзналата почва и под океанската повърхност.

“Главният елемент – и това е работната ни теория с която се опитваме да обясним Ямалският кратер – е, че е имало изпускане на газови хидрати. Оказа се, че има газови хидрати и в дълбоките пластове на земята на полуострова и близо до повърхността. Може да има и друг фактор или фактори които да са предизвикали експлозията. Всеки от факторите се е наслагвал върху другите и накрая газът е експлодирал, което е довело до кратера,” казва изследващият Владимир Потапов пред в. „Сибирски времена”. Кратерът се намира на пресечна точка между два тектонични разлома. Ямалският полуостров е тих в сеизмино отношение, и все пак района на кратера е доста активен тектонично. Това означава, че температурите са по-високи от обичайното.”

Когато изследващите придобият по-добра представа за композицията на кратера и имат модел за това как се е формирал, то те ще могат да изследват и другите два кратера. Планират да разгледат и сателитните данни от последните 30 години с надежда да открият други такива структури за изучаване.

https://www.youtube.com/watch?v=st8bsXRn9Gc

Повече снимки може да намерите във форума: www.chitatel.net/forum/