Fossil_dinosaur_tracks_give_insight_into_lives_of_prehistoric_giants

Новооткрита колекция от редки находки на динозаври помага на учените да хвърлят светлина върху някои от най-големите животни, които са живели на сушата.

Стотици следи от стъпки и отпечатъци, направени от растителнояден „гущер” преди около 170 милиона години са били открити на остров Скай в Шотландия.

Откритието, което е най-големият динозавър, е направено в Шотландия и помага на учените да запълнят важна празнина от еволюцията на огромните животни, които са били най-големите сред динозаврите.

Учени от университета в Единбург, идентифицирали следите в слоеве от скали, които са били в дъното на плитка лагуна със солена вода, когато са направени отпечатъците.

Чрез анализиране на структурата на отпечатъците, екипът установява, че става въпрос за динозаври, които са били по-ранни, далечни роднини на по-добре познатите видове, като например Brontosaurus и Diplodocus. Динозаврите в Скай вероятно са достигали до най-малко 15 метра дължина и са тежали над 10 тона.

Отпечатъците – най-големият от които е с диаметър 70 см – са първата следа от тези, които ще бъдат намерени в Шотландия. Досега единственото доказателство, че вида е живял в този район идва от малък брой костите и зъбите фрагменти.

Вкаменелости от периода Юра са изключително редки, и остров Скай е едно от малкото места в света, където те могат да бъдат намерени.

Откритието помага на учените да проучат местообитанията и начина на живот на най-големите динозаври в света. Заедно с подобни находки намерени наскоро в други части на света, следите в Скай разкриват, че завроподи прекарвали много време в крайбрежните райони и плитките води. Преди се е смятало, че големите динозаври са били само земните обитатели.

Екип на Единбургския университет намерил пътеките по време на теренната работа в сътрудничество със Стафинския музей, Скай и други шотландски институции.

Проучването, публикувано в скотланския вестник „Геология”, е подкрепено от Единбургския университет и Кралското зоологическо дружество на Шотландия.

Д-р Стив Брус от университета за „Науките за Земята”, ръководител на изследването на Единбург, заявил: „Новата находка от Скай е един от най-забележителните на динозавър открития, правени някога в Шотландия. Има толкова много следи, които се пресичат помежду си, така че тя изглежда като динозавърска дискотека запазена в камък. Като следвате следите може да се разходите с тези динозаври, тъй като те са крачили през лагуната преди 170 милиона години, когато Шотландия е била по-топла, отколкото днес „.

Д-р Том Чаландс от Школата по геонауки, който взел участие в откриването и изследването, заяви: „Това, което намерихме е ясно доказателство, че остров Скай е област от голямо значение за изследвания в областта на Mid-Jurassic период. Вълнуващо е да се направи такова откритие и да се изучават в детайли, но най-хубавото е, че това е само върхът на айсберга. Сигурен съм, че ще запазим Скай при което ще се проучват големи нахотки и образци за години напред“.

Автор: Христинка Башева
Източник: sciencedaily.com