Acmella-nana

Автор: Виктория Симеонова

Миниатюрна черупка на охлюв с диаметър 0,7mm е открита в Малайзия на остров Борнео от група нидерландски учени, които са намерили и други 47 нови видове охлюви с разнообразни размери.

Някои от 48-те вида, описани от доктор Яп Вермюлен и неговите колеги от Центъра за биоразнообразие в Лайден, са известни в Борнео и познати на учените вече десетилетия. Въпреки това, досега не са получили своите наименования.

Един от тези видове е най-малкият охлюв, наречен Acmellaana (nanus – (лат.) джудже). Той има маломерните размери от 0.5-0.6 mm ширина и 0.6-0.79 mm височина.

Предишният носител на титлата „най-малък охлюв в света”, Angustopila dominikae от китайската провинция Гуанкси бе открит по-рано тази година и е с размери съответно 0,8 и 0,89 mm.

Някои от новите видове са много рядко срещани. Има седем нови вида, които могат да бъдат забелязани само на височина от 4,095m на връх Кинабалу. Друг вид, Diplommatina tylocheilos, живее само на входа на труднодостъпната пещера Лолопосон на връх Трусмади.

Доктор Вермюлен и неговите партньори казват, че получават нови сведения за изолирани или характерни само за един район видове, какъвто е и новооткритият рекордьор.

„Движейки се толкова бавно, охлювите могат лесно да се ограничат само в своето собствено малко по площ място за живот. Там те прекарват дълго време в адаптация към определената среда, без да биват засегнати от останалата част на света. Така се превръщат в отличен пример за това как ограничените само в определен район видове могат да оцелеят. От друга страна, намаленият им досег до други видове ги превръща в основна цел на опазването на биоразнообразието”, твърдят учените.

Според доктор Мено Шилтуйзен един горски пожар в пещерата Лолопосон, например, би унищожил цялата популация на Diplommatina tylocheilos.

Цялото проучване, представящо Acmella nana и другите нови видове охлюви е публикувано онлайн в списанието ZooKeys.

Източник: http://www.sci-news.com/