Milky_Way_mapАстрономи, използващи телескопът VISTA в  Европейската южна обсерватория ЕSOоткриват неизвестни досега компоненти на Млечния път. Чрез картографиране локациите на група звезди, които се менят по яркост – Цефеиди, е открит диск с млади звезди, скрити зад дебели облаци от прах. Диаграмата показва местоположенията на новооткритите Цефеиди. Жълтата звезда посочва позицията на Слънцето.

Публичното проучване Vista Variables in the Vía Láctea Survey (VVV) [1]  при Европейска южна обсерватория ЕSO използва телескопът VISTA, за да заснеме множество изображения на централните части на галактиката в инфрачервените дължини на вълните [2]. Откриват се голям брой нови обекти, включително променливи звезди, клъстери и експлодиращи звезди.

Група астрономи, начело с Истван Декану от университета Католика де Чиле, използват данни от проучването, проведено между 2010 – 2014 година, и правят забележително откритие –  неизвестен досега компонент на нашата галактика Млечен път.

„Смяташе се, че централната издутина на Млечния път се състои от огромен брой стари звезди, но данните от VISTA показват нещо ново за астрономическите стандарти.“ – казва Истван Декану, водещ автор на проучването.

Анализирайки данните от проучването, астрономите открили 655  кандидат променливи звезди от типа на Цефеидите. Тези звезди се разширяват и свиват периодично,драстично променят яркостта си и им отнема от няколко дни до няколко месеца, за да завършат цикъл.

Времето, което отнема на Цефеида да блесне и угасне отново, е по-дълго за по-ярките и по-кратко за по-малко ярките звезди. Тази изключително точна връзка, открита през 1908 г. от американската астрономка Хенриета Суан Левит, прави проучването на Цефеидите един от най-ефективните методи за измерването на разстояния и картографирането на далечни обекти от Млечния път и отвъд него.

Но има и една уловка – не всички Цефеиди са еднакви – те са разделени в две основни групи, едната от които е много по-млада. От пробите на 655-те звезди екипът идентифицира 35, които принадлежат към подгрупата на класическите Цефеиди – млади, ярки звезди, различни от обикновените, много по-стари жители на централната издутина на Млечния път.

Екипът събрал информация върху яркостта и периода на пулсация и извадил разстоянията на тези 35 класически Цефеиди. Пулсационните периоди, които са тясно свързани с възрастта им, откриват тяхната учудваща младост.

„Всичките 35 открити Цефеиди са на по-малко от 100 млн. години. Най-младата Цефеида дори може да бъде на около 25 млн. години, макар че не можем да изключим и възможността да има дори по-млади и по-ярки представители на техния вид,“ обяснява вторият автор на проучването Данте Минити от университета Андрес Бельо в Сантяго, Чили.

Възрастта на класическите Цефеиди предоставя солидно доказателство, че е имало предишно непотвърдено постоянно доставяне на новообразували се звезди в централната част на Млечния път през последните 100 млн. години. Но това не е единственото забележително откритие от проучването.

Картографирайки Цефеидите, които открили, екипът проследил и изцяло нова черта на Млечния път – тънък диск от млади звезди покрай галактическата издутина.  Този нов компонент на родната ни галактика е останал незабелязан за предишни проучвания, тъй като е бил скрит между гъсти облаци от прах. Откриването им демонстрира изключителната мощ на VISTA, който е проектиран да изучава структурата на Млечния път в дълбочина, посредством широкоспектърна, високорезолюционна образна диагностика при инфрачервените дължини на вълните.

„Проучването е мощна демонстрация на възможностите на телескопът VISTA за пробиране на крайно затъмнени галактически региони, които не могат да бъдат достигнати от друго текущо планувано проучване,“ отбелязва Декану.

„Тази част на галактиката беше напълно непозната, докато нашето проучване не я откри !“добавя Минити.

Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се определи дали тези Цефеиди са се родили близо до мястото, където са сега, или произлизат от по-далеч. Разбирането на техните фундаментални свойства, взаимодействия и еволюцията им са ключът към разбирането на еволюцията на Млечния път и на галактиката като цяло.

Бележки:

[1] Проучването VVV наблюдава нашата галактика в 5 близки инфрачервени вълни.  Цялата площ на проучването е в 520 квадратни градуса и съдържа поне 355 отворени и 33 кълбовидни клъстера. Проучването е епохално по своята природа и се очаква да осигури над 100 внимателно поставени наблюдения върху различни части на небето през различно време. Очаква се и каталог с около милиард точкови източника, които да включват около милион променливи обекта. Те ще бъдат използвани за създаването на триизмерна карта на издутината на галактиката Млечен път.

[2] Облаците от прах в междузвездното пространство абсорбират и разпръскват видимата светлина много силно и това ги прави трудно видими. По-дългите дължини на вълните, като тези, които използва VISTA, позволяват регионите извън праха да бъдат изследвани.

Източник: http://www.sciencedaily.com/

Автор: Наталия Стоева
Източник: nauka.bg