Poll stress in children

Автор: Неделин Бояджиев

Авторите на проучването подчертават колко важно е родителите да учат децата си да разпознават дистреса и да използват здравословни начини за справяне с него.

Резултати от анкетата

Попитахме 900 момчета и момичета на възраст 9 – 13 години какви неща ги стресират най-често. Децата споделиха, че са стресирани най-често от:
– работата в клас, домашното и работата в дома (36%);
– други членове на семейството (32%),
– проблеми с приятели и съученици, словесна агресия, насочена срещу тях – клюки, подигравки и обиди (21%).

На въпроса какви са най-често използваните стратегии за справяне с дистреса, децата са давали повече от един отговор:

-52% играят или извършват някаква физическа активност (физически упражнения, ката от карате или нещо друго)
– 44% слушат музика, която ги успокоява
– 42% гледат телевизия или играят видеоигри или компютърни игри
– 30% говорят с приятел
– 29% опитват се да не мислят за стресиращата ситуация
– 28% се опитват да майсторят нещо или да подредят пъзел
– 26% ядат нещо
– 23% губят самообладание
– 22% говорят с майка си или с бащаси, или – и с двамата едновременно
– 11% плачат

Около 25% от анкетираните деца споделиха, че когато са разстроени, те се самонараняват – чукат главите си в стена или в маса, удрят се, ухапват се, или се порязват. Тези деца споделят също, че губят апетита си. Но не споделят проблемите си с никого.

Понякога децата се самообвиняват, когато нещата не вървят добре. Те могат да се срамуват или да са ядосани на себе си за ролята, която играят в ситуацията. И самонараняването им може да бъде начин за изразяване на стреса и за самонаказване в същото време. За някои деца чувство на стрес, на неудовлетвореност, безпомощност, болка, гняв може да бъде огромна тежест. И без начин да изразят или да освободят своите чувства, децата може да се почувстват като вулкан, готов да избухне или да изпусне пара.

Въпреки, че разговорът с родителите класиран на предпоследно място в списъка на най-популярните методи за справяне с дистреса, 75% от анкетираните деца казаха, че се нуждаят от помощта на родителите си във време на беда.

Родителите им биха могли да ги изслушат, да поговорят с тях, да им помогнат да решат проблема си, да ги разсеят и развеселят, да си поиграят с тях или просто да ги прегърнат и целунат.

По материали от:
http://kidshealth.org