Автор: Неделин Бояджиев

Сметките, проблеми на децата в училище, домакинската работа, отношенията с роднините, проблемите в работата… всичко това може да предизвика дистрес в семейството. Наводнение, земетресение, торнадо, пожар, смяна на адреса, болест или смърт на близък или на домашно животно са допълнителни стресови фактори, отразяващи се върху семейните връзки. Знанието за това как да се справим с ежедневния дистрес и как да укрепваме семейството си стъпка по стъпка ни прави по-силни и ни помага по-лесно да се справяме със семейните криза.

Сплотете семейството си
В днешно време, когато и двамата партньори в едно семейство имат кариера и децата им участват в различни извънкласни дейности, е много лесно за единството на семейството да се срути, в резултат на различните интереси и проблеми, които всеки един от членовете на семейството има. Въпреки, че семейството живее под един покрив, всеки негов член се самоизолиран, зает със собствените си проблеми, които се мъчи да реши сам. Американският президент Ейбрахам Линкълн е цитирал Евангелието от Марк: „Дом, в който хората са разделени и настроени един срещу друг, не може да устои.“ Въпреки че говори за САЩ по време на Гражданската война, това се отнася за всяко семейство. За съжаление, дистресът за един от членовете на семейството често поражда разделение на цялото семейство. В моменти на изпитание семейството трябва да бъде сплотено и силно.

Отделете време за семейството си
Семейната заедност не означава постоянно да се държите за ръце, макар че е хубаво понякога да правите и това. Нито пък означава, че ако бащата обича да гледа футбол по телевизията, и майката трябва да харесва това. Изразът „качество на времето“ е банален, но качествено е времето, прекарано заедно, което намалява ежедневния семеен стрес и изгражда силни семейства, които могат да устоят на кризите и бурите на живота.

Вършете домакинската работа заедно, като си поделяте задълженията – почистване на къщата и двора, пазаруване, готвене, миене на съдовете, изхвърляне на боклука, боядисване на оградата, ремонтиране на колата… А докато правите всичко това, общувайте. Не оставяйте само един член от семейството ви да се натоварва с всичко.

Хранете се заедно поне веднъж на ден.По време на хранене можете да обсъдите индивидуалните си планове за деня. Превърнете закуската, обяда или вечерята в редовно семейството „събитие“.

Планирайте семейни събития, например: посещение на роднини, семейна почивка през почивните дни, посещение на зоологическата градина или историческия музей, разходка в градския парк или гледане на филм, пътуване до съседно селище – просто за смяна на обстановката.

Управление на стреса в семейството
Една силна семейна единица разработва начини за намаляване на стреса за цялото семейство.
При управлението на отделни стресови фактори, които оказват влияние на семейството, се водете от следните няколко съвета:

1. НЕ избегвайте дискусията. Ако нещо е проблем за вас или за друг член на семейството, най-вероятно това е стресиращ фактор за цялото семейство. Проведете разговор и изработете решение за справяне с проблема. Ако дете ви помоли: „Но не казвай на татко!“, вашият отговор би трябвало да бъде: „Съжалявам, но между татко ти и мен няма никакви тайни. Той също трябва да знае за това. Сега кажи как предпочиташ той да узнае за това: да му го кажеш ти, да му го кажем заедно или да му го кажа аз?“

2. Проблемът НЕ трябва да се омаловажава или да се игнорира.Дали проблемът е толкова значителен, колкото му се струва на някой член на семейството или – не, не е толкова важно. По-важното в случая е, че в крайна сметка проблемът може да генерира дистрес за цялото семейството.

3. Не се самообвинявайте и не обвинявайте другите членове на семейството си. Когато има проблем, наистина НЯМА значение кой е виновен. Дефинирайте проблема и работете за намиране на решение на проблемната ситуация.

4. Уважавайте личния живот на другите членове на семейството си. Ако член на семейството ви носи проблемите си у дома, не обсъждайте ситуацията без негово съгласие.

По материали от:
www.stressmanagementtips.com