chameleons-change-color-to-stand-out-not-blend-in_kqed-pbs-4

Погрешно е схващането, че хамелеонът сменя цвета си, за да се слее с околността. Ново проучване показва, че точно обратното е вярно. Естествения цвят на хамелеона (нюанси на зелено или кафяво) е самия камуфлаж и така самия той се слива. Дори наподобява листа от дърво, като леко се поклаща на клона, което ги прави естествено скрити.

Когато се чувстват застрашени или притеснени, те започват да променят цвета си. Тайната е в Иридофорите (Iridophores), които се намират под кожата на хамелеона и представляват кристали от гуанин, които са 1 стотна от човешки косъм. Колкото развълнувани (застрашени) се чувстват, толкова по-бързо се сменя и цветът им.

Кожата на хамелеона е една от най-сложните в животинското царство и може да произведе цветове невидими за човешкото око.

Повече може да видите на видеото:

chameleons-change-color-to-stand-out-not-blend-in_kqed-pbs-5

Точно под кожата хамелеонът се намира слой от клетки, наречени Иридофори. Тези клетки съдържат микроскопични кристали, които са подредени в триизмерен модел като портокали подредени върху купа за плодове.

Когато светлината докосне кристалите, някои от вълните се усвояват, а някои от тях се отразяват, както е показано. Резултатът е красивата дъга от цветове върху кожата на хамелеонът. Това, което ние всъщност виждаме е светлината отразена от тези малки кристали.

chameleons-change-color-to-stand-out-not-blend-in_kqed-pbs-1

Източник: http://ww2.kqed.org/