4

Прародителите на днешните визитни картички се появяват преди 2500 в Древен Китай, когато бързото културно развитие на страната, налага официализиране на визитите с картичка, в която посетителят посочва името, позицията и причината за посещението си. Изработвани от тънки дъсчици, бамбук, а по-късно и парчета коприна, „визитките“ се създавали индивидуално за всяко едно от посещенията от калиграфи, които съвсем не взимали малко пари за дейността си.

Картички, подобни на съвременните визитки, се появяват във Франция в средата на XVII век по времето на Луи XIV. Те не се отличават много от китайските си „роднини“ и продължават да се използват предимно от представителите на висшето общество и не получили широко разпространение, главно поради високата цена за изработването си. Въпреки това, периодът се оказва изключително важен за дизайна на визитките – в изработването им се включват художници, стремили се да направят всяка картичка уникална, превръщайки обикновено парче хартия в истински шедьоври на графичното изкуство и изключително допълнение към блясъка на техните притежатели.

Времето променя предназначението и формата на визитната картичка и днес тя е добила своето масово разпространение и възможността да бъде притежавана от всеки независимо от финансовото или социалното му положение. Своеобразният бум на бизнес картичките, налага множество дизайнери да припомнят, че видът им е от изключителна важност, за да изпъкнете в бизнес света. Ето няколко визитки, чийто дизайн допълва без думи съдържанието им.

По материали от: knastu.ru

monadesign_2Източник: cardonizer.com

Визитка на MonaDesign art direction & graphic design студио, разположено в Анкара е изработена от самата агенция, която решава, че е време да се прекрати „възпитаното“ отношение с картичките. Дизайнът й окуражава клиентите да си играят с нея, като я прегъват в разнообразни форми, да се забавляват и да запомнят притежателя й. Всичко това на цена от 500 долара за 1000 бройки.

38
Снимка: blacknapkin.com

Визитката на кулинарния блог Black Napkin е повече от полезна – тя не само съдържа всички контакти, но и виличка, лъжичка и нож, които може да използвате, ако закъсате без прибори. Картичката е направена от метал, така че може да не се притеснявате да хапнете с приборите.

31Снимка: lpgenerator.ru

Визитката на Dara Blakeley всъщност е цяло портфолио от снимки на фотографката от Ню Йорк. Защипани с елегантна лента, множеството картички предлагат преглед на досегашните й проекти и определено ще направят впечатление на бъдещите клиенти.

30Снимка: lpgenerator.ru

Тази фирма ремонтира пиана, а визитката, създадена от Rik Jansen, говори сама за себе си.

20Снимка: lpgenerator.ru

A тези младежи ремонтират цигулки. Адски оригинална визитка, изработена от метал, определено няма да се запилее някъде…

0414-bc-34Снимка: cardonizer.com

Винтидж бутикът Vintage is In се насочва към своя очевиден таргет – женската половина, която определено ще оцени чистия и деликатен стил на визитката с розово и ярко зелено. Стилни и сладки, визитките са изработени от Agent Illustrateur.

16Снимка: noctulachannel.com

А тази бисквитка-визитка на Bombay Bakery цели точно обратното на всички останали – не бива да я пазите, защото срокът й на годност е 10 дни. Всяка седмица пекарнята изготвя нова порция от визитките си, разпространени в хранителните вериги, които са напълно годни за хапване от бъдещите клиенти на пекарната.

cartões-de-visita-criativos-personal-trainerСнимка: noctulachannel.com

А тази визитка на личен фитнес треньор е просто жестока. Няма какво да й коментираме!

Artist Bookmarks by Mark BykСнимки: www.pinterest.com

Художниците, разбира се, изпъкват в напреварата за дизайн със запомнящи се различни визии. Ето и няколко от тях.

8037d0aa0a2f358e3b7172ff0a1935beСнимки: www.pinterest.com
d580fdc183888741f0669715fe180f41Снимки: www.pinterest.com
344c339b0fc10c3908f7141db89f3efbСнимки: www.pinterest.com/
84b2d8181dca1b83cf7a447fb618d95eСнимки: www.pinterest.com
64e6e9225b7df63f5df5c1aa5ac402e5Снимки: www.pinterest.com/
38f9ff3c59709cf34ada212f95b7761bСнимки: www.pinterest.com
0414-bc-25Снимка: vk.com

Какви ще са визитките на гурме ресторант, ако не са хартиени резенчета салам, хитро нали?

beautiful-laser-cut-business-cardСнимка: cardobserver.com

Визитната картичка на стилна фирма за лазерно рязане изглежда така. Или поне това е визитката на Kate Forrester – дизайнер и собственик на лазерното студио. Забележете – по нея няма текст!

gorgeous-pop-up-butterfly-business-card
Снимка: cardobserver.com

Собственикът на тези картички Tina Kraus е дизайнер и илюстратор и когато опира до това да направи визитка за себе си, тя решава да изпъкне с оригинален и нежен подход – пеперудата определено е симпатично допълнение към всяка женска визитка.

x_ac27db6a
Снимка: vk.com

Психотерапевтът Marisa Schmidt Silva лекува счупени сърца.

card
Снимка: rantlifestyle.com

А James Mahon, помага там, където и Marisa Schmidt Silva не е успяла да се справи. Като адвокат, специализиран в бракоразводните дела, той определено има в джоба си запомняща се визитка. Дори да я разделите на две обаче, не губите контактите му. Страхотен трик, ако искаш да бъдеш препоръчван от доволни клиенти.

i264gitomerСнимка: timepassagesnostalgia.com

За финал ви предлагаме визитката на Джефри Гитомър, автор на библията на всички търговци – „Малка червена книга за успешните продажби“. Tой изтъква важността на визитката си във всяка своя публична реч, a неговата определено е уникална – контакти под формата на истинска монета.