Augustus2-704162По-голяма част от руско говорещите определят пурпура като нюанс на червеното. Някои учени възразяват и според тях, може да наречем пурпура – зелен. А на английски език думата “purple” означава лилав цвят в различните му варианти, включително розово и малиново.

Божественият пурпур, както го наричали в древността, води началото си от финикийската цивилизация. Именно там, на източното крайбрежие на Средиземно морe, бил открит този природен оцветител, който се отделя от особена жлеза, разположена в тялото на мекотело наречено мурицид. Пурпурната краска през Античността красяла тъканите и в хода на много дълъг технологичен процес, през различните етапи материалът придобивал отначало жълт, после зелен, син, а накрая – червено – виолетов цвят. Но финалът, към който се стремили древните бояджии на дрехи бил червено – виолетов цвят и именно така изглеждали мантиите на царските особи. Този цвят не просто се асоциира с богатството. Само най-богатите люде са могли да носят пурпур: за получаването на един грам оцветител е било необходимо да се съберат и преработя 10 хил. мекотели.

Върховната власт на Древен Рим искала да съхрани своята привилегия – пурпура и се стараела да регулира използването на пурпурните тъкани със специални закони, създадени срещу лукса. Така по нареждане на Нерон да облича пурпур можел само императорът, а на частните лица се забранявало да използват този цвят за дрехи. С упадъка на Рим замряло и производството на пурпур, който почти напълно престанали да произвеждат след падането на Константинопол през 1453 г. Добиването на пурпур от мекотели било заменено от производството на оцветители с растителен произход. Папа Павел II през 1464 г. Разпоредил да се използва „кардиналски пурпур“ оцветител, който се приготвял от сушени насекоми. Науката лишила пурпурния цвят от ореола на царствеността. Благодарение на откритието на Уилям Перкин пурпурните тъкани станали достъпни за широките маси: през1856 г. английският химик получил синтетичен пурпурен цвят на основата на анилина и скоро организирал промишлено производство.