plastic birds

Ново изследване направено от CSIRO и Imperial College London показва колко е голяма заплахата от пластмаса за морските и океанските птици, включително албатроси, буревестници, пингвини и много други.

Учени установили, че в момента близо 60% от всички видове морски птици имат пластмаса в червата си.

Използвани са анализи и проучвания от началото на 1960 г. Тогава пластмасата в стомаха на морските птици е била едва 5 на сто. През 2010 г. нараства до 80 на сто. Според изследователите до 2050 г. засегнатите морски птици ще са 99 % от цялата световна популация.

Вероятно 90% от всички морски птици са яли пластмаса в някакъв вид. Най-честите отпадъци са капачки, торбички, части от синтетични дрехи и др. вид замърсители влизащи в моретата и океаните през реки, канали и директно изхвърляне.

Ярките цветове на пластмасовите части бъркат птиците и те ги взимат за храна, така погълнати те задръстват червата. Разболяват птиците, а понякога и директно ги убиват.

За първи път може да се каже какъв ефект има пластмасата върху животинските видове. 90 на сто от всички видове морски птици са по един или друг начин потърпевши и вече погълнали някакъв вид пластмаса. Това е огромна заплаха за самите видове, а и това показва какво е състоянието на планетата ни и колко е замърсена.

Само в една птица може да се намерят близо 200 парчета пластмаса.

Според д-р Себиле от Imperial College London най-много засегнати са птиците там, където се събират най-много видове.

Учените работят най-много по крайбрежията на Южна Африка, Австралия и Южна Америка.

Реално застрашени са пингвините и гигантските албатроси, които живеят точно в южните крайбрежия на Световния океан.

Според учените строгия контрол върху отпадъците би намалил изхвърлянето на пластмаса в океана и това би намалила заплахата над животинските видове.

Също така намаляването на употребата на пластмасови продукти би имал положителен ефект.

Източник: www.sciencedaily.com