Broccoli

Броколитo е един от достойните представителни на зелевото племе. Полезните свойства на този зеленчук го прави един от кралете на здравословния обяд или вечеря, а фенове му се увеличават от година година. И има защо. Броколитo не само е взима всички полезни свойства от зелето, но и ги допълва с редица други полезни качества. Ето и някои от тях.

  1. Броколите е активен помощник в борбата с рака. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на този зеленчук разрушават веригата „хронично възпаление – окислителен стрес – токсикация – рак“.
  2. Броколито съдържа Омега-3 киселини под формата на алфа-линоленова киселина, толкова важна и нужна за профилактината на атеросклероза, сърдечно-съдовите заболявания и много други.
  3. Броколите е ценен източник на кемпферола – биоактивното вещество, укрепващо артериите, помагащо за извеждане на токсини от тялото и притежаващо антиалергичен, общоукрепващ и тонизиращ ефект.
  4. В броколито се наблюдава висока концентрация на витамин С, каротиноидов лютеин, зеаксантин и бета-каротин – всички тези вещества имат антиоксидантен ефект, защитават нашите клетки от атаки на свободните вируси и забавящи старенето на организма.
  5. Благодарение на целулозата, съдържаща се в този зеленчук, той действа по магически начин на метаболизма ни. Именно това ценно вещество ускорява метаболизма, поддържа микрофлората на стомаха и захранва клетките на отделителната система.
  6. Диетичните фибри, които също намират своето място в броколито, подобряват действието на стомаха, а също редуцират появата на хеликобактерии, виновници за язвите в стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и други стомашни заболявания.
  7. Броколито е част от семейството на кръстоцветни и притежава всички ползи на карфиола. Именно затова той съдейства за регулация на холистерола в нашия организъм и помага за изхвърлянето на излишните мазнини от нашия организъм.
  8. Съдържащите се в броколито каротиноиди са полезни за здравето на нашите очи. И най-вече те защитават органа на зрението от катаракта.
  9. Броколито съдържа голямо количество витамин К, който спомага за усвояването на витамин D, особено когато той се приема под формата на хранителни добавки. А не е тайна, че ако усвояваме пълноценно витамин D, ние можем да ускорим процеса на отслабване, особено, ако в организма ни има излишни килограми.