octopus

За разлика от другите животни с двустранна симетрия октопода не се движи по предварително зададена посока.

Видеото на този октопод показва, че те могат да се движат във всички посоки независимо от това накъде се е обърнало тялото им.

Зелената стрелка показва накъде се е обърнало тялото, а синята посоката на пълзене.

В митологията на Норвегия и Грендландия съществуват страшни морски чудовища, наподобяващи гигантски октоподи, наричани Kreken, които достигали огромни размери и често нападали морски съдове. Шведският архиепископ Олаус Магнус (Olaus Magnus) в книгата си „История на северните народи, издадена през 1555 г , разказва, че покрай бреговете на Норвегия се появил „Кракен”, който бил дълъг около 1 миля и приличал на остров! А френският зоолог Пиер Дени дьо Монфор (Pierr Denys de Montfort) в книгата си „Естествена история на мекотелите” (1803) описва някакво морско чудовище, подобно на огромен октопод, което веднъж изплувало от морските дълбини, оплело с пипалата си един тримачтов кораб и го завлякло на морското дъно.

Гигантска сепия за пръв път бе заснета на видео запис в естествената си среда в района на островите Огасазава. Снимките са направени от зоолози по време на експедиция до остров Чичиджима на около 1000 километра южно от Токио.
Кадри от тях бяха разпространени от Reuters, а видео записът ще бъде показан от японската телевизионна мрежа NHK на 13 януари и от Discovery Channel на 27 януари.

Октоподите са група с около 250 вида морски безгръбначни животни, които обитават почти всички океани и морета с нормална соленост.  Не се срещат в Черно море, Балтийско море, Азовско море и т.н.

Едно от най-важните неща за октоподите е, че те нямат скелет/черупка, нито вътрешен нито външен (като охлюва и мидата), което пък им придава много по-голяма маневреност и бързина. Особеното е, че пипалата на главоногите (сепиите и калмарите) са 10, а при октоподите 8. Също така едно от пипалата при октоподите извършва оплождащата функция като взима сперматозоидите (сперматофори) от тялото на мъжкия и ги полага в тялото на женската.

Друга особеност в устройството на октопода е здравата хитинена човка (или клюн), с която може да разбие едри ракообразни  животни или да строши скелет на риба.

Най-големия октопод документиран е от рода Enteroctopus, като пипалата му са достигали до 6 м.

По материали от: livescience.com
„Природа“, брой 2, 2014 г.