Atlantic-Cod-Joachim-Muller-7

При последното проучване на морските видове в Европа учените са установили, че около 90 вида са застрашени от изчезване.
Една трета от рибните популации, които са били основен източник на риболов видимо намаляват. Според Международния съюз за опазване на природата (International Union for the Conservation of Nature – IUCN) акулите и скатовете са в най-голям риск.

Около 40% от видовете в Европа са застрашени от изчезване. Причината е свръх улова, който се извършва в континента, други причини са продължаване на крайбрежните зони и замърсяването на водата.
Риболова е доста ключов за развитието на европейската икономика. Около $566 милиарда на година е стойността на целия бранш. Въпреки големия финансов приход две трети от европейските запаси бяха разгледани като застрашени, а останалите 45%, които не са проучени вероятно също ще бъдат преразгледани като рисковани.

Има идея на се наложат квоти за различни видове, които са най-застрашени от изчезване. Според учените незабавно трябва да се вземат мерки за решаване на проблема преди да е станало прекалено късно. Биолозите не разбират защо вместо риболова да спада от страна на регулаторите и бизнеса, той се увеличава всяка година. Примерно тази година ще се увеличи с 5% улова на атлантическата треска, а според еколозите трябва да се намали с поне 20%.

Източник: http://www.iflscience.com/