Mars

Според общото мнение на учените, Марс може да е имал активен климат и течаща вода преди около 3,5 милиарда години, но от тогава червената планета е мъртва. Според ново проучване на геолози от Университета Браун, Марс може да е имал доста по-динамичен климат в близкото минало, от колкото хората си мислят. Това може да помогне за разбиране, дали Марс някога е бил подходящо място за живот.

Джей Диксън, геолог от Университета Браун и неговите колеги изследват супер-детайлни снимки на апарата на НАСА Марс Риконисънс Орбитър от миналата година. Учените главно са се фокусирали въху средни географски ширини и по-точно област наречена Protonilus Mensae-Coloe Fossae, която е осеяна със скалисти плата, каньони и дълбоки долини.

От внимателно изследване на супер-детайлните снимки на MRO учените са стигнали до извода, че Марс е преминал през поне няколко ледникови периода, най-скорошният от които може да е бил преди 10 до 100 милиона години. Вероятна причина е промяна в наклона на оста на планетата, съответно промяна на ъгъла, под който падат слънчевите лъчи.

Още по-интересен е факта, че каньона, който основно са изследвали, има морени (скални образувания, бележещи края на ледниково движение) разположени така, че сякаш тамошният глетчер се е движил на горе, което физически не може да стане. Екипът е стигнал до извода, че просто ледът е станал твърде висок и е „прелял“ в околността около каньона. Според тях ледникът там е бил около 1км. дебел, а в определени ледникови периоди може да е стигал 2,5км. дебелина.

Това откритие е силен аргумент за теорията за течащата вода на Марс. Ледът може да се топи по два начина: чрез затопляне или от налягане. Вярва се, че ледът на Марс основно сублимира, т.е. превръща се от твърдо директно в газообразно състояние, но в случая е възможно от големия натиск на километри лед в основата да се образува течна вода.

В други долини наоколо също са открити кръгли морени, ясна индикация за ледникова дейност. Макар че планетарните геолози не могат да определят точна възраст само от снимки, ясно твърдят, че това е било много по-скоро от предишното мнение за 3,5 милиарда години.

Източник: nauka.bg