space

Какво е имало преди нашата Вселена да започне? Според двама теоретични физици, ако е имало вселена преди нашата, тя вероятно е била невероятно близка по облик с тази. Също има вероятност да можем да открием бледи отпечатъци от предишната Вселена в небето.

Преди въпроси за това, какво е имало преди Големия Взрив, са се считали за безсмислени, защото според теорията на относителността на Айнщайн, Вселената е започнала в сингулярност – точка с безкрайна плътност, където всички математически изчисления спират да работят.

Сега обаче физиците смятат, че теорията на относителността е ограничаваща и че в този първи момент на Вселената плътността й не е била безкрайна. Ако това е така, то вероятно можем да разберем, как се е стигнало до този момент.

Според космологичните модели, базирани на така наречената теория на Затворена Квантова Гравитация (LQG – loop quantum gravity) нашата Вселена има родител. LQG се опитва да обедини теорията на относителността и квантовата механика, описвайки време-пространството като непрекъснато пренареждаща се тъкан от връзки. При най-малките размери около 10-25 метра тази тъкан е заплетена бъркотия, но при много по-големите мащаби на междузвездното пространство тъкънта изглежда гладка.

Според тази теория, когато тъкънта на време-пространството се свива, тя става така да се каже „скоклива“. Така че ако Вселената преди нашата се е свила до максимална плътност, може просто после да е „отскочила“ в един Голям Взрив.

Как ли е изглеждал родителя на нашата Вселена? За да отговорят на този въпрос, Parampreet Singh от Института по Теоретична Физика в Онтарио, Канада и Алехандро Коричи от Националния Независим Университет на Мексико са приложили уравненията на затворената квантова гравитация за доста упростен модел на Вселената. Те са открили, че характеристиките на пространството, като количеството материя и енергия, които тя съдържа, почти не се променят, когато тя преминава през големия „скок“.

Това повдига възможността, да открием отпечатък от предишната Вселена. Singh предполага, че семената на големите структури на вселената ни, като супер галактически купове трябва да са съществували и в предишната Вселена. Мозайката на тези семена би трябвало да е запазена в Космическата Фонова Радиация – радиационния отпечатък от Големия Взрив. „Ако това заключение се окаже вярно, тогава е възможно да открием следи от предишната Вселена“, казва Singh.

Повечето астрономи и физици са въодушевени от работата на двамата учени и гледат оптимистично на идеята за предишна Вселена, но не всички са толкова позитивно настроени.

Martin Bojowald, теоретик по затворена квантова гравитация от Университета на Пенсилвания смята, че изчисленията им не са убедителни. Той не е съгласен с тяхната интерпретация на изчисленията и изтъква, че техните модели все още са твърде опростени.

Bojowald смята, че вселената преди Големия Взрив може да е била изключително по-различна от нашата.

Оригинална статия: Did pre-big bang universe leave its mark on the sky?

Източник: nauka.bg