kafe

Автор: Мая Джамбазова

Какво кафе пием?

За много хора утрото започва с чашка ароматно кафе. Вкусът на тази напитка е толкова специфичен и запомнящ се, че е невъзможно да се сбърка с друг. Не е чудно, че всеобщата страст към кафето е вдъхновила Йохан Себастиян Бах да напише „Кафеена кантата“.

Днес са познати повече от 40 разновидности на вечно зелените кафеени дървета и храсти, отнасящи се към семейство маренови (Rubiaceae). И при цялото това разнообразие само два сорта- Арабика и Робуста съставляват 92% от общото количество на потребяваното кафе, което се явява предмет на борсовата търговия. В света съществуват две специализирани кафеени борси- нюйоркската определя цените на арабиката, а лондонската- на робустата. Именно тези сортове се ползват с най-голяма популярност в средите на любителите на кафе.

За особено ценно се считат зърната на тези дървета, които растат на високи плантации, разположени максимално близо до екватора. Напитките, приготвени от арабика, отглеждана при такива условия, съдържа двойно повече кофеин  в сравнение с кафе, проготвено от зърна на растения, отгежани в долините и оказват не възбуждащо, а тонизиращо въздействие на централната нервна система. Благодарение на това ценно качество повечето фирми в света, производители на кафе, са оринтирани към използването на сорта арабика. Нищо чудно, че наскоро на руския пазар се появи на кафе чието име е „Milagro“, което се  превежда като „чудо“ и за чието производство се използват изключително висококачествени зърна от сорта арабика.

Защо от чая остава налеп по чашата?

Чаеният лист съдържа феноловото съединение танин, придаващо на напитката стипчив вкус и алкалоиди, особено теин. При запарването на чая те влизат в разтвор и реагират едно с друго. При охлаждане разтворимостта на това съединение пада и частично се разпределя на повърхността на течността във вид на филм. Тази плака се отлага по стените на чашата и засъхва.

Източник:
http://www.vokrugsveta.ru/quiz/219121/
http://www.vokrugsveta.ru/quiz/248/