Карлос Руис Сафон

Карлос Руис Сафон, единият от трима най-успешни съвременни испански автори наред с Хавиер Сиера и Хуан Гомес Хурадо, днес е писателят, на когото посветихме нашата книжна рубрика. Мистичният и тъмен, тайнственият и брилянтен, книгите на Сафон са издадени в над 45 държави и преведени на 50 езика. Фактът че пише на испански му печели безапелационна слава в Южна Америка, а последния му роман „Затворникът на Рая”, излязъл от печат през 2011 година попада в челната петорка на най-продаваеми книги в Аржентина, Венецуела, Колумбия, Мексико и Перу и Чили и остава там през цялата година.

Бившият копирайтър, дипломиран бакалавър по Информационни науки и страстния фен на дракони и кофеина е издаден и у нас, при това в пълния си формат с четири младежки романа и трилогията, донесла му световна слава.

Карлос Руис Сафон

През 1992 година Сафон напуска поста си на креативен директор в рекламния бранш и още на следващата година на бял свят излиза първият му роман „Принцът на мъглата”. През 1994 година излиза „Среднощният дворец”, последван от „Септемврийски светлини” на следващата година и великолепната „Марина” на по-следващата. Първите четири романи са и първите стъпки в създаването на мистични сюжети, проправящи си път към по-обемните и по-сложно заплетени новели. През 2001 година на бял свят излиза „Сянката на вятъра”, първата част от замислената тетралогия, преведена на 30 езика и издадена в над 40 държави. „Сянката на вятъра” се счита за най-успешен роман, публикуван в Испания от времето на „Дон Кихот”, който носи на Сафон 22 литературни награди в САЩ, Холандия, Португалия, Испания, Франция, Норвегия и Канада. И въпреки че от години Сафон е част от киноиндустрията и пише сценарии със същата страст, с която създава книги си, той от години отказва да продаде правата за адаптация на романа, считайки, че най-добрият режисьор е въображението на читателите.

През 2008 година излиза втората част „Играта на ангела”, която влиза в историята на испанското книгоиздаване като най-продаваема книга с продадени 230 хиляди копия само през първата седмица, а през 2011 година „Затворникът на рая” затваря кръга с истории, случили се в средата на миналия век в Барселона и ни показва задкулисните връзки между отделните герои и събития.

А най-хубавото е, че трилогията разкрива тайната на гробището на забравените книги и мъките на писателите, които се борят с думите, превръщайки тези три книги в посланици в каузата четене…

Чуйте повече за живота и творчеството на Сафон в записа:

Прочетете още:
Рецензия за „Марина“ на Карлос Руис Сафон