Индия

Познавате ли Индия? През коя филм, мелодия или молитва? А може би я познавате лично, усещайки буквите „И-н-д-и-я“ с небцето, което е завладяно от вкусовете на необичайните подправки и ястия. Може би я познавате през нейната топлина и прах, през нейната тишина на ашрама и шума на улиците и пазари. Може би я познавате през нейните животни, хора, проблеми или филми.

Аз познавам тази държава единствен през книгите за нея, три от които подбрах специално за вас.

1. „Зной и прах” на Рут Прауър Джабвала– Британската любов срещу индийската губи с 1:0, а Оливия, нежната и ефирна съпруга на Дъглас ще го напусне заради наваба, индийския княз без богатство и владения. Така в две изречения може да разкажем вълшебния роман на Рут Прауър „Зной и прах”.В повече ще научите за аристократичния британски свят, сгушил се сред жегата на Индия и създал свои собствени социални закони и времеви отрязъци. Едно общество на дами, които измогват от слънцето и джентълмени, които са изпратени да бранят Британските интереси в страната и често изоставящи съпругите си сами в празния и тъмен дом. А както знаем нито една жена не трябва да скучае, защото тогава в главата й се раждат интересни мисли, които могат да разделят семейства.

Индия

2. „Изгубената дъщеря” на Шилпа Сомая Гоуда– Тази книга ще ви срещне със съвременната Индия. Аша е осиновено индийче, чиито приемни родители са двойка лекари – новата й майка е американка, а баща й – индиец, доказал себе си в сферата на мозъчните трансплантации. Само че Аша живее с вярата, че нейното биологично семейство е някъде там в Индия и я чака и почти 20 години след напускането на родината й, тя заминава отново там, за да открие своите истински родители и да преокрие себе си и новото си семейство. Вижте Индия през очите на младо момиче, пълно с мечти и надежди и Индия през емоциите на две майки, които истински я обичат – независимо дали са й родни или приемни.

3. „Перла в короната” на Пол Скот– През 16 век Португалия, Холандия и Франция основават множество търговски компании в Индия и започват да изнасят индийски стоки на европейския пазар. Три века по-късно Британската източноиндийска компания налага монопола си и превръща страната във владения на Британската корона. Перлата на британската корона получава независимостта си през 1947 година, а Пол Скот ни разкрива социалната и политическа обстановка в началото на бунтовете за независомостта през 1942. И го прави по възможно най-тригателен начин – чрез историята на една невъзможна любов между англичанка и индиец. Финалът е тъжен и поставя куп въпроси за това как „големите хора” от международната политическа сцена влияят върху  „малките съдби” на хората.

Чуйте повече за романите в записа на рубриката: