"Ръководство за оцеляване на младия татко"

Не знам защо, но поисках да прочета „Ръководство за оцеляване на младия татко“ на Скот Мактавиш в мига, в който научих за издаването й. Сигурно, като една млада жена, готвеща се някой ден да стане мама, изпитах ревностно желание да проверя каква е тази информация, която ще узнае бъдещият баща и ще приложи върху нашето отроче. Проверката е най-хубавата форма на доверие и за да бъда съвсем спокойна, се сдобих с изданието и започнах инспекцията.

Ако има нещо, в което мъжете са блестящи, то това със сигурност е възможността да си дават полезни съвети един на друг. И въпреки че бебето не е кола или друга джаджа, по чиято есплоатация могат да се съветват, Скот прави невъзможното, създавайки кратък и пълноценен наръчник за младите и тотално ошашкани татковци. Съветите на старата пушка към младите новобранци са весели и същевременно сериозни до немай къде. Всичко започва с няколко уточнения като например разликата между „гинеколога“ и „акушер-гинеколога“, действието на епидуралната анастезия и какво ще се случи с жената по време на всичките родилни етапи. Пътят, който ще извърви НСП (новото семейно попълнение) и ЖРП (женската родилна половинка) е изключително тежък и Скот непрекъснато повтаря на бъдещия татко, че той е главното звено в този процес, но за да се случи всичко възможно най-спокойно (ако въобще има такъв вариант), бъдещият баща трябва да бъде запознат с детайлите и да се чувства почти като в свои води в тази нова и плашеща за него ситуация. Затова Скот изпраща мъжете на разузнавателна мисия в болницата и ги задължава да знаят маршрута от точка А (собствения им дом) до точка Б (родилното) като „Отче наш“, да се приготвят мъжествено да заменят спортната си кола за семеен минибус и да не забравят, че животните, обитаващи семейното им жилище имат нужда от специално внимание, тъй като могат да станат особено ревниви при поява на новото същество в дома ви.

Кърмене, памперси, бебешка пудра, адаптирано мляко и много други нови думи, които ще навлезат в семейния разговор с появата на първото бебе, са обяснени в специалния Речник на бъдещия татко, а всеки един процес, от който се нуждае детето, и всички ситуации, в които може да изпаднете в първите три месеца са разиграни в своебразни сценарии на автора. Самият той, баща на две деца, обаче успокоява всеки бъдещ татко – макар и да настъпи кратък хаос и вселената на младото семейство да се обърне временно с главата надолу, след някоя и друга седмица детето ще започне да спи спокойно, майка му ще преодолее първите си страхове, а гордият татко ще се фука с малкия си син или дъщеря без страх да го изпусне. Важно е само да бъдем информационно подковани, да спим, когато детето спи (жизнено важен съвет за оцеляване на бащинския фронт!) и да намираме време за почивка, въпреки всичко.

Материалът е публикуван първоначално в сайта http://www.momichetataotgrada.com/