Кино

history-of-cinemaИсторията на движещите се картини минава през десетки малки открития, а не идва от едно-единствено безспорно изобретение. Възможността за правене на филми се развила преди каквато и да е техника за прожектирането им върху екран. Този пробив направили френските братя Огюст и Луи Люмиер в началото на 1895 г. Те имали техническо образование, а освен това развивали фотографски бизнес в Лион. Братята демонстрирали своето изобретение през март в Париж, като прожектирали кратък филм, заснет през 1984 г. в работилницата им в Лион. Тяхната лента имала от двете страни по една линия от пробити дупки, за да може прожекторът да я движи с постоянна скорост и да спира движението на всеки кадър.

 Камера обскура

Откриването на камера обскура е първата главна стъпка към фотографската камера. Камерата обскура е кутия, в която светлината влиза само през една малка дупчица отпред. На вътрешната задна повърхност на кутията се появява обърнат образ на това, което е пред камерата. В „Мау Джин“, философска книга от Северен Китай, в раздела върху оптиката, добавен около 300 г. пр. Хр., има описание на това устройство с обяснение как работи и защо образът е обърнат. Анонимните автори са първите, за които се знае, че са експериментирали с камера обскура, но тя може да е била създадена в Северен Китай малко преди времето, през което са живели.

Обектив за камера

Камерата обскура била усъвършенствана в Италия през 1568 г. от Даниеле Барбано от Венеция, който сложил лещи, за да фокусира образа, идващ през малката дупчица.

Фотографска лента

В Англия около 1800 г. Томас Уеджууд прибавил последния съществен компонент на камерата – филма. Той описал своя метод в статия в „Джърнъл ъф дъ Роял Инститюшен“, публикувана през 1802 г. Уеджууд обработвал бяла хартия и бяла кожа със сребърен нитрат, за да ги направи светлинно чувствителни, и ги експонирал в камера обскура, където те получавали фотографски изображения. Макар че по този начин той в истинския смисъл на думата е използвал камерата като фотоапарат, Уеджууд не можел да фиксира изображението, така че да не изчезне, когато се изложи на дневна светлина.

Фотографски снимки

Тази цел била постигната във Франция през двайсетте години на XIX век от Нисефор Ниепс от Шалон-сюр-Саон. Ниепс (1765 – 1833) в продължение на много години направил стотици снимки на изгледа от таванския си прозорец. Той опитвал да фиксира с лакове изображението и разработил първата система негатив-позитив. Неговият метод за фиксиране на изображения го прави първия човек, получил фотографски снимки.

Цветна фотография

Племенникът на Ниепс, Клод Ниепс дьо Сен Виктор, започнал работа върху цветната фотография около 1850 г. и през 1852 г. направил набор от цветни фотографии на истински и изкуствени цветя, цветни гравюри и златни и сребърни ширити. Той използвал посребрени плочки, третирани с меден хлорид. За съжаление при този метод, известен като хелиохромен процес, цветовете избледнявали много бързо, така че не можем да кажем колко добри са били неговите цветове.