Приключвате ли деня си с чаша вино на дивана? Ако е така, добре е да знаете някои и друг факт за алкохола и неговото въздействие върху телата и живота ни. Открихме за вас няколко интересни факта за алкохола, които напомняме:

 1. На алкохола му отнема само 6 минути, за да въздейства на мозъка.
 2. На всеки 10 минути алкохолът взима жертва. Ежедневно.
 3. Алкохолът не се разгражда – той се абсорбира се директно в кръвта.
 4. Около една трета от онези, които шофират пият по едно питие.
 5. 48% от хората в света на възраст над 15 години твърдят, че никога не са пили алкохол.
 6. Алкохолът не те кара да забравяш. Просто, когато прекалиш с алкохола, мозъкът временно блокира способността си да създава спомени.
 7. Всеки руснак консумира 18 литра алкохол годишно, което е двойно количество на онова което експертите смятат за опасно.
 8. В Русия годишно има над 500 000 смъртни случая свързани с алкохол.
 9. Хората със сини очи са по-издръжливи на въздействието на алкохола.
 10. Над 30% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени чрез избягване на алкохол и цигари, здравословна диета и физическа активност.
 11. Бирата не се е смятала за алкохолна напитка в Русия до 2013 г.
 12. Най-силната бира в света съдържа 67.5% алкохол.
 13. Във Великобритания е законно деца над 5 години да пият алкохол вкъщи или в други частни помещения.
 14. Амстердам плаща на алкохолиците с бира, за да чистят улиците: 5 кенчета за всеки работен ден плюс 10 евро и тютюн.
 15. Правителството на САЩ е отровило алкохола по време на Сухия закон през 20-те и 30-те години, убивайки над 10 000 души.
 16. Около шест американеца умират всеки ден от алкохолно натравяне.
 17. В професионалната стрелба алкохолът се смята за подсилващ изпълнението наркотик, защото те отпуска и забавя сърдечният ритъм достатъчно, за да ти даде предимство.
 18. В края на XIX век много американски деца учат в училище, че дори глътка алкохол може да доведе до слепота, лудост и дори спонтанно запалване.
 19. Най-високата засечена стойност на алкохол в кръвта е била 91% – два пъти повече от смъртоносната граница и 11 пъти повече от законното.
 20. Има круизен кораб, който минава през Стокхолм, Швеция и Хелзинки, Финландия, с цел купуване на евтин алкохол.
 21. Зигмунд Фройд е препоръчвал кокаин като лечение на депресия, алкохолизъм и зависимост от морфин.
 22. Владимир Велики, князът на Киев, е смятал да приеме християнската религия или исляма. Изпратил е пратеници да проучат двете религии и когато е разбрал, че ислямът забранява алкохола, е избрал да се покръсти.
 23. Приемането на алкохол е забранен във парламента на Великобритания, с едно изключение: канцлерът може да пие, докато дава отчета за годишния бюджет.
 24. Проучванията доказват, че хората пият по-бавно, когато алкохолът се сервира в гладки чаши, отколкото в извити.
 25. За разлика от типичното им изобразяване, много египетски фараони са били с наднормено тегло и с лошо здраве, заради приемането на много алкохол, мед и хляб.
 26. 31% от смъртните случай при рок звездите са свързани с алкохол или наркотици.
 27. По време на забраната, конгресът на САЩ разполагал със собствени контрабандист, за да може сенаторите и конгресмените да пият алкохол.
 28. На всеки пет кънтри песни има по една, в която се пее за алкохол.
 29. Отказването от алкохола за един месец може да подобри функциите на черния дроб, да намали кръвното налягане и да понижи риска от диабет и болести на черния дроб.
 30. Александър Велики веднъж е организирал надпиване между войниците си. То приключило с алкохолно натравяне и смърт на 42 от тях.
 31. 10% от консуматорите на алкохол в Америка пият средно по 10 питиета на ден.
 32. Върховото нива на концентрация на алкохол в кръвта може да бъде 3 пъти по-високо при хора, които пият на празен стомах, в сравнение с тези, които са хапнали преди това.
 33. По-тъмните и горчиви бири имат по-високо съдържание на алкохол.
 34. Около 50% от азиатците имат проблем с храносмилането на алкохола, поради липса на чернодробен ензим, необходим за неговата обработка.
 35. 5% от смъртните случай заради рак в световен мащаб могат да бъдат обвързани с консумацията на алкохол. Световната здравна организация е определила алкохола като канцерогенен от I група.
 36. Основателят на групите на „Анонимните алкохолици“ е настоял за алкохол през последните дни от живот си.
 37. Ако намалите алкохола, поддържате здравословно тегло и правите упражнения, можете да намалите риска да се разболеете от рак с 30%.
 38. Алкохолът консумиран с храна се абсорбира по-бавно, защото прекарва по-дълго време в стомаха.
 39. Кометата Lovejoy е отделила алкохол на стойност, колкото в 500 бутилки вино за всяка секунда по-време на най-силната си активност.
 40. Кафето отменя въздействието на алкохола върху черния дроб.
 41. Текилата Jose Cuervo все още се произвежда в земите, дадени на семейството от краля на Испания през 1758. Това е бил първият бизнес, който е получил лиценз да произвежда текила и е най-старият семеен бизнес в Мексико.
 42. 13 човека са починали от алкохолно натравяне през 1875 г. в Ирландия, когато местната пивоварна се е запалила и разляла, предизвиквайки поток от уиски по улиците.
 43. Древните персийци са имали правило да преосмислят на трезво решенията, които са взели, когато са били пияни. А ако са взели решението на трезво са го премисляли, когато са били пияни.
 44. 30% от американците никога не пият алкохол.
 45. Преди един век шансът мъж да развие проблем с алкохола е бил 3 пъти по-голям, отколкото при жените. Сред хората родени през 90-те, шансовете при мъжете и жените са почти еднакви.
 46. Домашно приготвеният ликьор заема почти 30% от световното производство на алкохол.
 47. Ацтеките са имали глоби за пиянство, които са варирали между бръснене на главата и смъртна присъда.
 48. „Метеорито“ е вид вино Каберне Совиньон, преседяло една година в бъчва с метеорит на 4.5 милиарда години.

Научи повече:

Тайните на бирата Гинес

История на бирата