Enough with the salt!

Автор: Неделин Бояджиев

Лекари и учени обединяват усилията си в борбата с прекомерната употреба на солта, съдържаща се в различните храни.

От трите препоръки за по-умерен прием на мазнини, захари и сол, третата е вероятно тази, която има най-малко влияние сред обществото. Но прекомерната консумация на натрий е проблем за общественото здраве, който може да повлияе върху множество органи и регулаторни системи.

За по-доброто здравно обучение на обществеността, лекари и изследователи са създали групата SALT! (в превод – Да намалим количеството на солта в храната!). „Нашата обща цел е работим с всички заинтересовани страни в хранително-вкусовата промишленост за намаляване на нивата на солта в храната.“, казва д-р Пиер Рембо.

До какво води твърде многото сол в храната?

В действителност, един от проблемите, свързани със солта е, че ежедневната консумация на натриев хлорид е до голяма степен принудително, тоест – не е по желание на консуматорите. Употребата на сол от солницата е едва 10% от приема на сол. По-големият прием на сол в организма идва от различните видове приготвена храна: хляб (25%), сандвичи и сладкиши (8%), колбаси (11%), готови храни ( 9%), към които трябва да се добавят още сирената, пиците, супите, чипса…

Когато се храним с всичко споменато по-горе, поемаме с храната дневна доза от над 10 грама сол, докато експертите предписват дневен прием на не повече от 6 грама сол на ден (а това са 2300 мг натрий).

Защо в храната се слага толкова много сол? Тъй като тя действа като овкусител на храната и повишава възприемането на аромата на другите подправки, добавени в нея. Хранително-вкусовата промишленост използва солта във всички преработени и приготвени продукти.

За съжаление, тази злоупотреба със солта не остава без последствия. Древните римляни са забелязали, че дозата прави отровата. „Вече знаем, че предозирането на солта е една от причините за хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания. Но тези последствия съвсем не свършват тук.“, казва още д-р Рембо.

Когато се поглъща в големи количества, натрият увеличава калция в урината, който благоприятства появата на остеопороза и води до отслабване на костите. Освен това, високият прием на сол увеличава риска от поява на камъни в бъбреците и последваща бъбречна недостатъчност. Според някои по-нови изследвания, прекомерната сол в организма е виновна и за болести като рак на стомаха, затлъстяване и дори – диабет.

За борба с тази ситуация, групата САЛТ възнамерява да предприеме кампания за  информация на широката общественост и още една кампания, визираща намаляване на количеството на солта в рецептите, използвани в хранително-вкусовата промишленост. „Ние не търсим конфронтация, а – перспективи за сътрудничество с индустрията. Намаляването на солта не е лесно, това означава преосмисляне на някои рецепти .“,споделят учените.

От 2008 г. до 2010 г. 19 големи компании са подписали с Министерството на здравеопазването предложената от група САЛТ харта за ангажираност с борбата за постепенно намаляване на солта, но ефектът от това все още е ограничен. Учените работят по въпроса да подобрят по-бързо напредъка в тази посока.

По материали от:

http://www.sciencesetavenir.fr