AsteroidDay

Международен ден за осведоменост, насрочен за 30 юни

Повече от 100 от водещите учени, астронавти и бизнес лидери по света подписаха декларация, свикваща стократно увеличение в засичането и наблюдаването на астероиди.

Астрофизикът Браян Мей, главният китарист и един от основателите на рок групата Queen, се присъедини към лорд Мартин Рийс, кралският астроном на Великобритания, в Лондонския Научен Музей днес, за да води пресконференция, на която да се обяви Денят на астероида. Това е глобална осведомителна кампания, целяща да предаде знание за астероидите на света. Събитието бе свързано с Калифорнийската Научна Академия в Сан Франциско, където Раян Уайът, директор на планетариума Morrison, беше с астронавтите Том Джоунс, Ед Лу и астронавтът от мисията Apollo 9 Ръсти Швейкарт. С видео от Ню Йорк се включи Бил Най, главен изпълнителен директор на Planetary Society.

Главната цел на събитието бе 100x Декларацията, призоваваща стократно увеличение на засичането и наблюдението на астероиди. Лорд Рийс прочете декларацията, която цели “преодоляването на най-големите препятсвия пред човечеството и да предпази семействата ни и качеството ни на живот на Земята в бъдеще.

Декларацията призовава за три ключови действия:
• Употребата на наличните технологии за засичане и проследяване на обекти, които летят близо до земята и застрашават човечеството
• Стократно увеличени на скоростта на откриване и проследяване на обекти, близо до земята.
• Международното честване на Ден на астероида на 30ти юни, 2015, за разпространението на информация за опасността от астероиди и опитите за предотвратяване на бъдещи сблъсъци.
Декларацията бе подписана от над 100 от най-известните учени, физици, художници и бизнес лидери от 30 държави, включително Ричард Доукинс, Браян Кокс, Анушех Ансари, Кип Торн, Стюарт Бранд, инвеститорите Шервин Пишевар и Стийв Юрветсън, Алан Юстас и Питър Норвиг от Гугъл, Питър Габриел, Джейн Луу, Хелън Шърман, Джилл Тартър и над 38 астронавти и космонавти. За списък с всички, които се подписаха, посетете: www.asteroidday.org/signatorieslist.

“Колкото повече научаваме за астероидни сблъсъци, токова по-ясно става, че животът на човечеството не е вечен. В момента знаем за по-малко от 1% от обектите, сравними с Тунгуския метероит и никой не знае, кога ще удари следващият. Един е достатъчен” – каза Браян Мей.

“Предците ни с право са вярвали, че движението на астрономически обекти влияе на живота на Земята. Просто не по начина, по който те си го представяли. Понякога тези обекти се сблъскват със Земята. Затова трябва да си поставим като задача да намерим астероидите, преди те да го направят” – каза лорд Мартин Рийс.

Събитията за Деня на астероида ще бъдат организирани от хора и независими организации от целия свят на 30ти юни, годишнината от сблъсъкът в Тунгуска, Сибир, който разруши над  2000 , достатъчно за унищожението на който и да е град. Събитията ще насочат вниманието на хората не само към природата на астероидите, но главно ще се водят дискусии с цел намиране на решение, които ще предпазят цялото човечество, от евентуални сблъсъци в бъдеще. Всеки човек може да се регистрира на asteroidday.org и да стане един от основателите на Деня на астероида.

Основателите на Деня на астероида включват The Planetary Society, списание Astronomy, Асоциацията на Космическите Изследователи, Калифорнийската Академия на Науките, Museum of Flight в Сиатъл, мисията Sentinel и Starmus.

“Имаме технологията за отклоняване на опасни астероиди, чрез кинетични сблъсъци и гравитационни влекачи,но можем да ги използваме, само ако научим за астероидите и траекторията им две години преди да се превърнат в опасност. Сега трябва да намерим решения, за да продължим напред. Това е единственото природно бедствие, което знаем как да предодвратим” – отбеляза д-р Ед Лу, астронавт, три пъти летял в космоса, и съосновател на мисията Sentinel.

“Един ден човечеството ще трябва да предотврати сблъсък с астероид. Ще трябва да работим заедно, за да го направим възможно. Ще изиграем значителна роля в промотирането на Деня на астероид. Първата стъпка, към предпазването на планетата е намирането и проследяването на рояка от астероиди, които пресичат орбитата си с тази на земята. Да започваме!” – каза Бил Най, главен изпълнителен директор на the Planetary Society, неправителствена организация, която помага на гражданите да допринесът за развитието на космическите науки и изследвания, финансира аматьори и нископлатените астрономи, търсещи астероиди близо до земята.

“Намирането на опасни астероиди отрано, чрез ускорена програма за осъществяването му, е начинът  за предотвратяване на бъдещи унищожителни сблъсъци. Декларацията 100x ще насочи хората, които се занимават с това, към тази важна цел. ASE призова миналата година за големи международни усилия за намирането на астероиди. Това може да доведе до международна демонстрационна мисия, която показва отклонението на астероид, доказваща, че знаем как да го правим. Щом разберем какво ни очаква, можем да създадем ефективна кампания срещи опасните обекти, които ще намерим” – каза Том Джоунс, ветеран, бил в космоса, планетарен учен и председател на комитета, занимаващ се с обекти близо до Земята на Асоциацията на Космическите Изследователи (ASE).

“Астероидите и кометите приютяват физическо доказателство, което може да разкрие откъде сме дошли – произхода и еволюцията на планетата ни и водата, която прави живота възможен. Разбира се, рези обекти буквално може да засегнат и бъдещето на живота на нашият вид на Земята” – Раян Уайът подчерта възможностите за изследване и потенциалната заплаха.

“Поради всички тези причини, ние се надяваме да култивираме по-голяма осведоменост, относно нуждата за идентифицирането и разбирането на астероидите и техните подобни” – добави Уайът.

Източник: www.astronomy.com