Telescope

Конструкцията на Огромния телескоп на Европейската южна обсерватория, който ще може да се похвали с огромна 39-метрова апаратура, вече е в действие. Строителството му, в пустинята Атакама, в Чили, най-накрая започна, две години след като проекта бе обявен. Това се случи, благодарение на присъединяването на Полша към организацията. Държавата инвестира достатъчно пари и сегателескопът е обезпечен на 90 %- цифрата, която ESO изискваше, за да даде зелена светлина на първата фаза на конструкцията. “Първата фаза” се състои в построяването на купола и самата структура. Това ще отнеме 10 години и 1 милирд евро.

Изследователи ще могат да използват  телескопа, дори ако не е завършен на 100%, за да могат безпроблемно да наблюдават небето, след като първата фаза е завършена през 2024. ESO само ще добавя липсващите компоненти през втората фаза, включително части от главното огледало и оптичната система, което ще намали неяснотата, причинена от атмосферата. Не е ясно кога втората фаза ще започне, но екипът очаква повече финансиране, след като Бразилия се присъедини. Както може би се досетихте, Огромният Телескоп е много мощен и ще позволи на учените да се вгледат и да изучават близки галактики, звезди и, подобни на Земята, екзопланети и много други обекти в дълбокия космос.

Сега, когато конструкцията е започнала, това значи, че може да очакваме поне три огромни обсерватории в следващите години. Гигантският телескоп Магелан, с 24-метровата си апертура, е насрочен да започне работа около 2021г  в обсерваторията Лас Кампанас на института Carnegie. 30-метровият телескоп, от своя страна, се готви да отвори врати през 2022, близо до върха на волкана Мауна Кеа, в Хавай.

Източник: www.engadget.com