gagarin

На 12.04.1961 г. в Съветския Съюз бе изведен в околоземна орбита първият в света космически кораб-спътник „Восток“* с човек на борда. Неговият пилот-космонавт е гражданинът на СССР, летецът майор Юрий Алексеевич Гагарин.

Стартът на космическата ракета премина успешно и след набирането на първа космическа скорост и отделянето на космическия кораб от ракетата-носител, корабът-спътник започна своя свободен полет в орбита около Земята.

По предварителни данни, периодът на обиколката на кораба-спътник около Земята ще продължи около 89-90 минути; минималното разстояние от повърхността на Земята (в перигей) ще бъде 175 км., а максималното разстояние (в апогей) ще бъде 302 км.; ъгълът на наклон на плоскостта на орбитата спрямо екватора ще бъде 65 градуса и 4 минути.

Тежестта на космическия кораб-спътник, заедно с пилота в него, е 4725 кг., без да се взима предвид теглото на ракетата-носител.

С космонавта е установена и поддържана двустранна радиовръзка. С помощта на  радиотелеметрическа и телевизионна системи се наблюдава състоянието на космонавта по време на неговия полет.

По време на извеждането на кораба-спъник „Восток” в орбита другарят Гагарин се е чувствал удовлетворително, а в момента се чувства добре. Системите, обеспечаващи необходимите жизнени условия в кабината му функционират нормално.

Vostok_spacecraftМодел на „Восток“ 1

Полетът на кораба-спътник „Восток“ с пилот космонавта Гагарин в орбита около нашата планета продължава.

По получени данни от борда на космическия кораб „Восток“, в 9:52 ч. по московско време, пилот-космонавтът майор Гагарин, прелиташе над Южна Америка. Той споделя: „Полетът протича нормално, чувствам се добре.“.

В 10:15 ч. по московско време пилот-космонавтът майор Гагарин, прелитайки над Африка, сподели: „Полетът протича нормално, добре понасям състоянието на безтегловност.“.

В 10:25 ч. по московско време, след облетяване на нашата планета – Земята, в съответствие със зададената програма, космическият кораб-спътник с пилот космонавтът майор Юрий Гагарин започна да се снижава и да се приземява над територията на СССР.

Полетът му бе с времетраене от час и 48 мин. Другарят Гагарин се приземи на колхозно поле в Саратовска област.

Vostok_1_orbit_englishИлюстрация показваща полета на Гагарин около Земята.

ТАСС, 12.04.1961 г.

Спомени на Владимир Худаков – заслужил работник от ракетно космическия отрасъл на СССР

Vostok1Съветският космически кораб „Восток 1” изпраща първия човек в Космоса – Юрий Гагарин на 12.04.1961 г., С кораба „Восток 6” пътува Валентина Терешкова, първата жена, летяла в Космоса.

От времето на 108-те минути слава на другаря Гагарин изминаха много години.  Човечеството ще помни вечно датата 12.04.1961 г. Вероятно, всеки човек ще помни тази дата. За нас – ракетно-космическите работници – този ден е празник.

Това бе удивително време. Ето няколко щрихи и от мен… На нашата група, ръководена от главния конструктор – др. А. Исаев,  беше поръчано да проектира спирачна двигателна установка (ТДУ), която ще трябва да извади космическия кораб от орбита. Буквално за няколко дни бяха начертани пет варианта и бе избран един от тях. И така, в минимални срокове и под огромо напрежение, с голям ентусиазъм и с твърда увереност в успеха, ние се справихме блестящо.

Отделът по космически апарати по онова време бе оглавен от др. Михаил Клавдиевич Тихонравов, начальник на сектора за пилотируеми космически кораби беше космонавтът Константин Феоктистов. Година след създаването и пускането в действие на първите изкуствени спътници, беше взето решение да започне разработването на космически апарат, който да бъде пилотиран от човек. През пролетта на 1959 г. бяха готови чертежите за кораба и отсеците му, а през лятото беше готова цялата техническа документация по проекта. През следващата – 1960 – година се състояха първите безпилотни полети на кораби-спътници. Всички работехме с огромен ентусиазъм. Не ми се иска да правя предположения как всичко това бихме го създали днес.

Ракетно-космическата система „Восток” бе създадена под вещото ръководство на академик Сергей Павлович Корольов, виден учен и велик конструктор, завинаги запечатан в историческите записки от онези години. Този човек положи началото на осъществяването на най-величествената мечта на човека – да полети в Кососа.

Говорейки за подвига на Юрий Гагарин, винаги трябва да помним, че именно Сергей Павлович избра Юрий, той си го обичаше много, имаше го като свой син. На Сергей Корольов принадлежат думите: „ Юра е олицетворение на вечната младост на нашия народ. В него щастливо се съчетават природно мъжество, аналитичен ум и изключително трудолюбие. Ако нашият народ получи надеждно образование, от него ще излязат едни от най-великите учени на нашето време.”

Някой беше казал: „Трудно е да се каже кое е възможно и кое – невъзможно. Мечтите на вчерашния ден са надежди на днешния и реалности на утрешния.”

Ще припомня и думите на Константин Циолковски: „Земята е люлка на човечеството, но човекът не може вечно да живее в люлката си.”

По материали от:
roscosmos.ru