izguben_ezik

Доказателство за забравен древен език, който датира от преди повече от 2500 години, до времето на Асирийската империя, е бил открито от археолози работещи в Турция.

Изследователи работещи в Зиярет Тепе (Ziyaret Tepe), вероятното местонахождение на древния Асирийски град Тушан (Tušhan), вярват че езика е бил говорен от депортираните, които идвали от планината Заргос, на границата между сегашните Иран и Ирак.

Придържайки се към широко разпространената политика в Асирийската Империя, тези хора насила са били премествани към техните родни места и се заселват там където е сега югоизточна Турция, където са били карани да работят за построяването на новия пограничен град и да обработват неговия хинтерланд.
Доказателството за езика, който са говорели идва от една единствена глинена плоча, която се е запазила след като се е опекла в пожара, който е разрушил двореца в Тушан, по някое време в края на VIII в. пр. Хр. Изписана с клиновидни знаци, плочката е списък от имена на жени, които са били свързани с двореца и местната Асирийска администрация.

„Запазени са около 60 имена.“ – казва д-р Джон Мак Гинис от института за археологически изследвания Мкдоналд към Университета Кеймбридж (Dr John MacGinnis, from the McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge) – „едно или две са всъщност Асирийски и още няколко може да принадлежат на друг език от този период, като Лувийски (Luwian) или Хурийски (Hurrian), но по-голямата част от имената принадлежат на преди неизвестен език.“