children's issues

Автор: Неделин Бояджиев

„От къде идват бебетата?“, „Защо небето е синьо?“ и „Какво е безкрайността?“ са сред въпросите, на които родителите най-много се мъчат да отговорят на своите деца.

Едни от най-трудните въпроси на децата са за свързани с планетата Земя, Космоса и устройството и функциите на човешкото тяло. Това установило проучване сред 2 500 родители. Това са детските въпроси, които „препъват” родителите в опитите им да открият истината за заобикалящия ни свят пред децата си.

Проучването разкрива и някои от стратегиите на анкетираните родители за справяне с  трудните детски  въпроси.

От тези, които избират да пълнят главите на децата си с митологеми, вместо – с истини, седем от всеки десет родители използват обяснението, че „бебетата се доставят от ято щъркели“, а 23% казват, че „бебетата се раждат от някои растения, примерно – дърво или храст“. Други популярни отговори са „бебета излизат от пъпа на корема”, „аз ги намерих, докато търсех нещо друго“, „бебета се купуват в един магазин в мола”, „бебето се появи през една нощ на нощното шкафче на татко ти”, „бебетата се даунлоудват от един специален интернет сайт” и така нататък.

Проучването показва също, че предпочитаната детска възраст, на която родителите разкриват тривиалната истина за възпроизвеждането на човешкия род, е 10 години.

То също така показва, че родителите се затрудняват да отговорят и на въпросите, свързани с религията и с морала.

На въпроса „Къде отива човек след като умре?“ едни родители казват, че „починалият отива на небето, а оттам – в рая или в ада”, а други казват, че „когато човек умре, се превръща в ангел“. В същото време, немалко родители отказват да споделят с децата си, че мъртвите се погребват или се кремират.

Други трудни въпроси, свързани с морала са: „Защо хората се избиват едни – други?”, „Защо има войни?”, „Защо някои хора се раждат с увреждания?“ и „Защо някои мъже са гейове?“.

Проучването показва, че съвременните родители все по-често се насочват към интернет, или четат енциклопедии и справочници, за да отговорят на научно ниво на най-трудните детски въпроси.

Един на всеки десет родители признава, че се чувства твърде неудобно от факта, че не може да покаже академични знания по темата на питането. Има и родители, които отговарят с първото нещо, което им хрумва в момента, макар да са сигурни, че отговорът може да бъде и погрешен.

Изследването е поръчано от създателите на стартиралото в началото на 2010 г. телевизионно предаване „What do kids know?” („Какво знаят децата?”). Това семейно шоу има за цел да помогне на зрителите да научат малко повече за това как разсъждават децата и показва недостига на информация между поколенията на възрастните и на децата на възраст 5 – 12 г.
Има и такава онлайн игра. Ако искате да си поиграете на въпроси и отговори, ето адреса на играта: http://uktv.co.uk/whatDoKidsKnow/ .
Според изследването, най-трудните детски въпроси са:
Какво представлява електричеството?, Какво представляват черните дупки?, Какво е безкрайността? Защо небето е синьо?, Защо има високосни години?, Как летят птиците?, Защо, когато човек реже лук, се разплаква?, Как се появява вятърът?, Защо морето е солено?, Как е възникнал животът на Земята?, Колко е голям светът?, Какво става с нас, когато умрем?, Кои числа са прости? Съществува ли Бог?, Как се появяват гръмотевиците и светкавиците?, Защо мигаме с очи?, Откъде идват бебетата?, Как самолетите летят?, Как да разбера какво ще бъде времето днес?, Как дядо Коледа влиза вкъщи през комина?, Откъде извира водата?, Какво представлява времето?, Има ли вечен двигател?, Има ли машина на времето?, Защо хората се избиват едни-други?, Защо има войни?, Аз ще умра ли?, Колко дълго ще живея?, Защо някои хора се раждат с увреждания?, Защо някои мъже са гейове?, Защо някои хора са вегетарианци? По какво се различават момчетата и момичетата?…
Уебсайтът „AskJeeves.com” (Попитай Джийвс!) – http://www.ask.com/ – също класира едни от най-трудните въпроси, задавани от интернет потребителите, и нямащи прост отговор.

Такива трудни въпроси са:

Какво е любовта?, Какъв е смисълът на живота?, Какво да правя с живота си? Съществува ли Бог?, Каква е тайната на щастието?, Кой е най-добрият начин да отслабнеш с няколко килограма?, Има ли извънземен живот?, Как изглеждат извънземните? Кой е най-известният човек на света?, По какво се различават момчетата и момичетата?, Защо Майкъл Джексън умря?, Защо съществува злото?, Какво да облека, за да изглеждам секси?, Защо понякога морковът е по-оранжев от портокала (на английски и френски думата за портокал е orange!)?, Каква е тайната на Виктория (Victoria’s secret)?, Какъв е „номерът на китайката”?, Защо апартаментите се наричат апартаменти (на английски и френски думата appart значи ”отделен”), след като са залепени един за друг?, Ако вегетарианците се хранят със зеленчуци (vegetable – зеленчук), с какво се хранят хуманитеристите (homo, homme – човек)? Чашата наполовина пълна л ие или – наполовина празна?, Как е възникнал животът на Земята?, Действителността, такава, каквато я знаем, съществува ли наистина?, Кое се е появило първо – яйцето или кокошката?, Познаваем л ие Бог?
Кой е най-трудният въпрос, задаван някога?
На този въпрос сайтът „Отговори” – http://www.answers.com/ – дава твърде находчив отговор: „Най-трудният въпрос, задаван някога, е именно въпросът, който вие зададохте току-що. И това е така, понеже отговорът на този въпрос може да бъде базиран единствено на нечие субективно мнение, но не – и на неоспорими факти. Ако един въпрос е твърде труден за някого, същият въпрос може да е твърде лесен за другиго.”

По материали от:
http://www.telegraph.co.uk