friendship-grey-children

Автор: Неделин Бояджиев

Изненадващо често учениците споделят, че са здраво свързани със свои връстници, които всъщност не ги харесват.

В бруталния социален свят на училището някои приятелства може да се окажат  измамни. Това се случва относително често с децата, които считат за свой приятел някой съученик или съученичка, който (или която) признава, че в действителност не ги харесва, но проявява единствено вежливост спрямо тях. В по-лошия случай, фалшивият приятел може да проявява двуличие и да ги използва.

„Често срещаните не балансирани взаимоотношения, при които децата вярват, че са приятели с някого, който всъщност не ги харесва и не ги обича, са изненадващо откритие.“ казва Джеймс Олсън, психолог в университета в град Мемфис, в щата Тенеси, САЩ.

Небалансираните отношения от този вид са 12% от трети до шести клас. При 10% от приятелствата всяко от двете деца не харесва другото. 25%  от отношенията в клас са двупосочните приятелства, при които и двете деца взаимно се харесват. В останалите случаи едното дете признава друго за свой приятел или не го харесва особено, но второто дете не изразява становище за първото.

Не е толкова изненадващо, че деца от трети до шести клас често смятат, че са приятели с деца, които не ги харесват, казват изследователите. От другата страна на уравнението, деца, които са етикетирани като приятели от съученици, които не харесват, но се разбират добре с другите.

Екипът е изследвал 219 деца в 10 основни училища, карайки учениците да назоват съучениците от приятелския си кръг и да направят списък с тези, които не харесват по някаква причина. Екипът на Олсен идентифицирал общо 2313 взаимоотношения между съучениците. Някои от едностранните приятелства и някои вражди отразяват реалната представа на ученика за съучениците му.

Възможно е също така някои от тези отношения да са в процес на преминаване от взаимно приятелство във враждебност или – в състояние на взаимно незачитане.
Предишни изследвания показват, че две трети от учениците в един клас, дори и тези, които са определени като агресивни или като затворени в себе си, също имат приятели.

По материали от: www.sciencenews.org