Кот Василий

Москва е страната на чудесата, където всеки може да открие нещо за себе си. По време на една такава виртуална разходка, попаднах на цяла колекция паметници на културата, които изобразяват не живи личности, а измислени герои от приказки и анимации. Паметниците са разположени в паркове и градинки и всеки ден върху тях се катерят десетки деца, опознавайки любимите си герои по-отблизо.

1. Барон Мюнхаузен

1. Барон Мюнхаузен

Освен популярен герои на филм и анимации, Барон Мюнхаузен е бил истински служител в руската армия до 1750 г., като най-активно проявил храбростта си в боевете срещу Османската империя. Неизвестно защо името му започва да се свързва с образ на чуден войник, на когото непрекъснато се случват небивали истории, от които най-често се измъква по още по-необичаен начин. Така или иначе всички сме закърмени с невероятни му приключения, които са вдъхновили скулптора да направи паметник изобразяващ една от историите му, в която попадайки в блато с коня си, барон Мюнхаузен успява да извади и двамата, теглейки сам себе си за косата. Счита се, че ако потъркаш носа на барона, късметът му ще те последва, а ако искаш да бъдеш толкова смел и безстрашен, трябва да се докоснеш до неговата сабя.

a4fc5b58f06086d13aaefbd19ec9820cБарон Мюнхаузен

Към паметника е прикрепена и табелка с цитат от книгата:

„Твърдите, че човек може сам да се извади от блатото?
Задължително! Мислещият човек просто е длъжен от време на време да го прави!“

Барон Мюнхаузен

2. Мойдодыр

2. МойдодырМойдодыр

В един от столичните паркове на Русия е разположена статуята на Мойдодыр – герой на Корней Чуковски. Който някога е чел книгата с прочутите му приказки, със сигурност ще се сети за историята, в която момчето дълго време не иска да се къпе и да мие лицето си, отказвайки да отиде при мивката и тогава тя оживява и започва да преследва мръсното момче, за да го измие и да стане отново чисто и красиво дете.

Мойдодыр 2Мойдодыр

Приказката винаги е пораждала куп дебати за въздействащите послания, които носи, но Мойдодыр определено е един от най-интересните герои от руските приказки. 91 години след написването на историята, тя получава и симпатичен паметник, висок 1 метър и 80 см и тежащ повече от 800 кг.

Мойдодыр

3. Заекът от „Алиса в страната на чудесата“

3. Заекът от Алиса в страната на чудесата 3Заекът от „Алиса в страната на чудесата“

Съвсем близо до метростанцията „Семеновское“ може да видите паметник на вечно бързащия бял заек от книгата на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“. „О, божичко, божичко! Ще закъснея!“, мърмори заекът, секунди преди да скочи в дупката и да повлече със себе си Алиса, която ще види целия необичаен подземен свят на чудесата.

3. Заекът от Алиса в страната на чудесатаЗаекът от „Алиса в страната на чудесата“

Московският заек е с цилиндър, бастун и огромен часовник, който сякаш спира времето около него, забързан с неговите заешки дела, в пъти по-важни от нашите.

4. Герои от басни на Иван Крилов

4. Герои от басни на Иван Крилов

Обожавам басни! На Езоп, Лафонтен и Иван Крилов, които често си приличат, смесват героите, но винаги имат нещо мъдро за казване. На Патриаршите езера е разположен не само паметникът на Иван Крилов, но той е заобиколен от цяла колекция малки паметници, изобразяващи сцени от неговите басни.

Герои от басни на Иван Крилов 2По алеята са разпръснати и маймунката, която си играе с огледалото, и малкото кученце, което досажда на слона и хитрата лисица, успяла да излъже враната да пусне сиренцето и вълкът, който примамва малкото агънце.

Герои от басни на Иван Крилов 3

Герои от басни на Иван Крилов 4

5.  Чебурашка и Крокодил Генa

5. Чебурашка и Крокодил ГенaЧебурашка и Крокодил Генa

Истинският рай на съветските и чужди герои от анимации се намира в град Раменское, Московска област. Из улиците и парковете на градчето са разположени Чебурашка, Крокодила Гена, тук се гонят вълкът и заекът от „Ну, погоди!“ и  може да видим разпръснати всички герои от „Мечо Пух“ – Прасчо, Совата, Йори и разбира се, самия Мечо Пух.

Йори

Буратино, Малвина, Пиеро, Карабас Барасбас и разбира се, умната костенурка Тортила са там, а в близост до тях може да видим и героите от руската анимация „Простоквашино“, не толкова популярна в България, но героите й са толкова добронамерени и красиви, че това се предава дори чрез неодушевените скулптори.

Мечо Пух
„Винни Пух“ („Мечо Пух“)
СоватаСовата от „Винни Пух“ („Мечо Пух“)
Карабас БарабасКарабас Барабас от „Буратино“
Костенурка ТортилаКостенурка Тортила от „Буратино“
МалвинаМалвина от „Буратино“
ПиероПиеро от „Буратино“
Ну, погоди!„Ну, погоди!“
Простоквашино„Простоквашино“ 
Просоквашино„Простоквашино“