Monk and monkey

Зареждащите късометражни анимации са онези 5 минути, които могат да обърнат целия ни ден наопаки, пращайки мислите в напълно неизвестна посока или разсмивайки ни до толкова, че ще изпратим видеото поне на десет човека, за да усмихнем и техния ден. Искрено се възхищаваме на създателите им, които успяват в няколко кратки минути да ни разкажат пълноценна история, епизод или дори цял живот на героите и ви предлагам пет чудесни повода да се усмихнете.

1. Октоподи

Любовта е над всичко – тя стои над социалните ограничения и материалните изгоди. Това доказва краткото и безобразно готино видео за двама влюбени гръцки октоподи, които всеки миг могат да бъдат разделени от алчния продавач, който съвсем не се интересува от тяхната връзка. Но те са двама и освен това ги свързва чистата емоция, която определено ще им помогне. Вижте как…

2. Летящи книги

Тази анимация ще разтопи сърцето на всеки, които по някакъв начин е обвързал живота си с книгите. Независимо дали той е издател, писател или просто страстен читател, той или тя непременно ще усетят магията. Един дом пълен с книги има нужда от човешка ръка, която да се грижи за тях и да ги дава на останалите, чийто живот е сив и тъжен. Винаги съм вярвала, че книгите носят цвета на ежедневието ни, но за пръв път виждам тази своя идея в реалността или по-точно като част от късометражно филмче. Вижте я и вие!

3. Прасето

Филмчето за прасето е наистина хит. Попаднах на него една късна вечер и се развеселих толкова, че не можех да заспя след това. Едно типично, кратко и усмихващо видео, което съвсем не цели да разкаже нещо извънредно сериозно. Просто лакомото прасе има цел – да стигне бисквитите и както най-често се случва, след изпробвани хиляди начини да достигне до тази цел, отчаян, получава всичко сам. Защото усилията ни ще бъдат наградени, просто трябва малко да изчакаме… Видеото обикаля куп късометражни фестивали през 2010 година, носейки на създателите си общо 8 награди, но това разбира се, не е толкова важно, важно е, че ние го харесваме, нали?

4. Маймуната и монахът

Малкото момче копнее да стане истински монах, но му предстои едно последно, най-тежко изпитание. Задачата му е да донесе един специален плод и само тогава ще достигне мечтата си, но то определено не очаква да срещне точно такова препятствие. Вътрешната борба трае само няколко мига, но именно тя дава този заряд на анимацията, която за пореден път ще ни припомни колко „важни“ са материалните неща…

5. The Cubbcubbs

Това видео звучи като виц. Опитайте да го разкажете на някого и той 100% ще се смее, защото наистина е адски зареждащо. Няма значение, че от създаването му са минали поне 5 години, Чъбчъбс винаги е на мода и съм почти убедена, че в един или друг момент сте попадали на тази анимация, но сърце не ми дава да не я споделя тук. Защото наистина е много добра!

Снимка: The Monk and the Monkey