Взаимоотношения

Успешните взаимоотношения са плод на дълга и упорита работа, която трябва да извършва всеки от участниците в тях. И съществува просто закон – всяка връзка може да се подобри във всеки един момент. Предлагаме ви 10 истини за връзките, които не бива да забравяме, ако търсим стабилни и пълноценни взаимоотношения.

  1. В живота ни никой не идва напразно.

Всеки ден срещаме нови хора и всеки от тях идва, за да ни научи на нещо. Някои ни изпитват, други ни използват и ни учат, а трети ни показват, че щедростта е възможна и ни правят по-добри.

  1. Във всички взаимоотшeния вие получавате онова, което давате.

Не се надявайте, че в отговор на капризи, обвинения и обиди ще получите усмивки, цветя и признания в любов. Ако търсите разбиране, постарайте се да го дадете. Всичко се връща – тази стара формула, работи през цялото време.

  1. Не се натрапвайте в чуждия живот.

На сила хубост не става – често забравяме тази мъдрост, а не бива. Не се опитвайте да се наместите в чуждата съдба, ако не ви канят там. Ще ви потърсят, ако сте нужни, имайте търпението да изчакате.

  1. Променяме се и това е нормално.

С времето се променят потребностите, мислите и дори убежденията на всеки един от нас. Ако някой отбележи, че вие сте се променили, не го приемайте като недостатък. Възможно е тези промени да са положителни и дори да доведат до промяна в обкръжението ви. По-добре е да се чувате по-рядко със старите ви приятели, отколкото години наред да изяснявате промените настъпили в един или друг момент. Бъдете искрени и общувайте с лъчезарни хора.

  1. Взаимоотношенията се изграждат.

Взаимоотношенията не се случват сами, те изискват активно участие на всички. Искреност, взаимост, уважение – без тези емоции, нито едни взаимоотношения не могат да просъществуват дълго.

  1. Научете се да прощавате

Някои хора смятат, че прошката е слабост. Но фразата „Прощавам ти“, съвсем не означава „Аз съм прекалено мек човек и не мога да се сърдя дълго, така че ти продължавай да се държиш, както искаш и аз ще се преструвам, че не го забелязвам.“ Всъщност нейното значение по-скоро е „Няма да позволя на миналото да развали бъдещето ни и ти давам още един шанс.“

  1. Споровете са загуба на време.

Колкото по-малко време хабите, за да спорите с хората, с които не се разбирате, толкова по-малко време ще ви остане за онези, които ви обичат. Дръжте се в ръце, ако спорът вече е на прага – често взаимоотношенията се рушат заради една изпусната дума. Не си позволявайте подобни слабости.

  1. Не можете да промените другия.

Трябва да се научите да приемате другия, такъв, какъвто е. Ако това е близък вам човек и вие наистина не харесвате настъпилите промени или липсата им, бъдете искрени и му го кажете. Възможно е близкият ви човек да се замисли и да направи малки редакции в себе си.

  1. Отсъствието на някои хора в живота ви може да се окаже полезно.

Не сте страхувайте да променяте обкръжението си. Пуснете да си вървят онези, които внасят напрежение и дискомфорт в живота ви. Колкото повече се вкопчвате в миналото си, толкова повече отлагате бъдещето.

  1. Оценявайте хората, които са винаги наоколо.

Не забравяйте да казвате на близките ви колко са специални и скъпи. Отделяйте им време и внимание и се грижете за тях. Възможно е един ден взаимоотношенията ви да приключат, но до тогава, накарайте приятелите ви да се чувстват важни за вас.