Животът ми като таен агент

Днес ще ви запозная с един симпатичен тандем на автора Дженет Тажиян (майка) и илюстратора Джейк Тажиян (син), които заедно създават поредицата с приключенията на Дерек. Кой е той? В първата книжка изляза на български език Дерек ще се превъплъти в ролята на таен агент, който ще трябва да проучи миналото си. В останалите си „неработни” дни той е 12-годишно хлапе, което а/мрази да чете книги от списъците със задължителна литература и б/ненавижда да си прави речници с непознати думи, които е срещнал в текста.

Но за сметка на това Дерек обожава в/приключения, г/рисуване на комикси, д/каране на скейтборд, е/маймунки, кучета и всякакви други животни, а също обича искрено лятната ваканция. Защото като изключим досадните а/ и б/, това е времето в годината препълнено с в/, г/, д/ е/ и други хубави и забавни подточки. Въпросът, който не спира да мъчи Дерек е как да оцелееш, когато над главата ти виси задължителният прочит на три книги и същевременно да се забавляваш по пълна програма с най-добрия си приятели?  И повярвайте, той така и не открива правилния отговор.

Животът ми като таен агент

За сметка на това, в търсенето си той попада на интригуваща статия за едно удавено момиче от остров Мартас Винярд, която ще касае него самия. И детското любопитство и упоритост на един начинаещ таен агент ще му помогнат да научи истинската история на ужасната трагедия. История, която ще промени възгледите на родителите му и която ще бъде вписана в неговия дневник в картинки като първи успешно разкрит случай.

А това че за тези летни месеци Дерек ще намери време за своето вярно куче Боди и ще преоткрие „зубърката” на класа, която ще се окаже адски готино и умно момиче, това че на лятното чисто небе може да се появи гръмотевичният облак на гадния „летен учебен лагер“, това че ще упражнява своите тенис умения замеряйки топката по сателитната чиния и други подвизи просто няма какво да споменавам. Ваканцията си е ваканция, онова специално времево пространство, когато морето е до колене, а ти можеш да правиш всичко и по всяко време (стига мама да не знае). И когато най-добрите приятели стават още по-близки, а приключенията те чакат зад всеки ъгъл. Или на следващата страница, както неочаквано ще узнае Дерек. Но тази тайна вече наистина не мога да ви издам. Ще я научите сами от леката и усмихваща книга за деца (която с огромно удоволствие се поглъща и от възрастни)!