voyager_1

Вояджър 1 на НАСА е навлязъл в пространство между нашата Слънчева система и открития космос. Данни събрани от апарата през последната година разкриват  този нов регион като нещо подобно на космическо чистилище. В него вятърът от заредени частици идващи от Слънцето е спокоен, магнитното поле на Слънчевата система е сгъстено (натрупано), както и изглежда че високо-енергийни частици изтичат от Слънчевата система в открития космос.

„Вояджър”  ни казва, че се гледа към застоен регион в най-външния слой на балона около Слънчевата система” – казва Ед Стоун, учен от Проекта Вояджър към Калифорнийския Технологичен институт в Пасадина (Ed Stone, California Institute of Technology in Pasadena) – „Няма да е дълго преди да разберем какво наистина е междузвездното пространство.”

Въпреки че Вояджър” е на 18 млрд. километра от Слънцето, той все още не е извън Слънчевата система. По последни данни, посоката на линиите на магнитното поле не се е променила, което ще рече, че апарата е все още в хелиосферата, балона от заредени частици с които слънцето се заобикаля. Данните не показват точно кога Вояджър ще напусне Слънчевата система, но се мисли, че това ще се случи в периода между няколко месеца до няколко години.