voyager

Данни от Вояджър 1 показват, че космическия апарат се е натъкнал на регион от космоса, където честотата на заредени частици от извън Слънчевата ни система доста се е повишила.  Учените наблюдавайки това бързо повишение, се доближават до неизбежното заключение, че първият междузвезден пратеник на човечеството вече е на ръба на Слънчевата система.

„По законите на физиката някой ден Вояджър, ще стане първия обект направен от хора, който ще влезе в междузвездното пространство, но все още не знаем кога ще дойде този някой ден.“ – казва Ед Стоун, учен от проекта Вояджър от Калифорнийския Технологичен Институт в Пасадина – „Последните данни сочат, че вече очевидно сме в нов регион, където нещата се променят по-бързо.  Много е вълнуващо. Доближаваме границите на Слънчевата система.“

Данните пътуват  16 часа и 38 минути преминавайки 17.8 милиарда километра от Вояджър  до антените на НАСА на Земята, носейки броя на заредените частици измерени от двата високо енергийни телескопа на борда на 34 годишния апарат. Тези енергийно заредени частици са били отделени когато звезди от нашия „звезден кварта“ са се превърнали в супернови.