Venus explosions

Гигантски смущения в слънчевата радиация близо до Венера, наречени аномални горещи потоци, може да издърпат горните слоеве на нейната атмосфера – йоносферата, далеч от повърхността на планетата.

Изследователи наскоро откриха, че космическият метеофеномен, действащ по периферията на магнитното поле на Земята /магнитосферата/, има много по-значителни последици за Венера. Тези гигантски експлозии, наречени аномални горещи потоци, могат да бъдат големи колкото цялата планета Венера и могат да се случват по няколко пъти на ден.
“Не само, че са огромни,” – каза Глин Колинсън,  учен, занимаващ се с космоса в Центърa за космически полети Годард в Грийнбелт, Мериленд. – “Но, тъй като Венера няма магнитно поле, с което да се предпазва,  аномалните горещи потоци се изливат точно върху планетата.  Те могат да погълнат цялата планета.“

Колинсън е първият учен, който докладва това откритие в изданието на Геофизическите изследвания през февруари 2014. Работата е основана на наблюдения, извършени от Венера Експрес на Европейската Космическа агенция. Резултатите показват точната големина и честота на този вид космическо климатично влияние на Венера.

Земята е предпазена от постоянния поток на слънчева радиация от своята магнитосфера. Но Венера няма същия късмет. Празна, необитаема планета, с толкова плътна атмосфера,  че всеки космически кораб, който кацне там, бива смачкан за часове, а всъщност Венера няма магнитна защита.

Учените обичат да сравняват двете планети: Какво различно е станало на Земята, за да я направи живото поддържаща планета каквато тя е днес? Как би изглеждала Земята без своето магнитно поле?

При Земята, аномалните горещи потоци не успяват да влезнат в магнитосферата, но изпускат толкова голяма енергия извън нея, че слънчевата радиация се отклонява и e принудена да се върне към слънцето. Без магнитосфера, това което се случва на Венера е доста по-различно.
Единствената защита на Венера от слънчевата радиация е зареденият външен слой на атмосферата, наречен йоносфера. Между йоносферата и слънчевата радиация съществува чувствителен баланс на налягането, който може да бъде лесно нарушен от огромния приток на енергия, причинен от аномалните горещи потоци. Тези аномалии могат да създадат драматични разриви с размерите на планета, които могат да изсмучат йоносферата далеч от повърхността на Венера.

Снимка: НАСА