uni_germ

Германия

В тази европейска страна университетите са освободени от такси от началото на Октомври 2014, когато Долна Саксония се превърна в последната федерална провинция която премахна таксите.  Университетските такси в Германия винаги са били с малък размер но сега правителството на страната напълно финансира образованието на гражданите си, та дори и на чужденци.

Сенатора от Хамбург, Dorothee Stapelfeldt, казва че таксите обезкуражават младите хора, които не произхождат от семейства с академичен опит да се заемат с учене в университет. Според нея основна политическа цел на страната е да подсигури образованието на младите .

Добрата новина за чуждестранните студенти е, че има цели програми на английски език.

Германското висше образование се състои от редица световно признати университети, някои от които получават специално финансиране, защото правителството ги смята за реномирани научни институции.  Приблизително 900 бакалавърски и магистърски програми се предлагат само на английски, като курсовете варират от природни науки и инженерство до социални науки.

Големият броя на програми на английски език са създадени нарочно от страна на правителството с цел да ориентират и подготвят немските студенти към комуникация на чужд език, но също така и за да привлекат чуждестранни студенти, защото страната има нужда от повече квалифицирани работници.

Финландия

В тази северно европейска страна няма такси за университетските , като има и голям брой програми на английски език. Все пак, финландското правителство любезно напомня че чужденците които са заинтересовани да получат образование там, трябва сами да покрият всички ежедневни разходи за живот. С други думи, Финландия ще финансира обучението ви, но не и почивката ви за кафе.

Франция

Във Франция има поне 76 бакалавърски програми на английски език, но повечето се предлагат от частни университети и затова са скъпи. За сметка на това, много по-голям брой на магистърски програми са направени за англоговорящи , като един на всеки 3 студента сдобили се с докторска степен е чуждестранен студент.

Държавните университети искат сравнително малки суми за такси, от около 200 евро за повечето университетски програми. Останалите, по-елитни учебни заведения ползват модел за таксите, при който взима предвид доходите на родителите на студента. Децата на неработещи родители могат да се образоват за без пари, докато децата на по заможни семейства трябва да плащат повече от останалите. Този модел за таксите е валиден само за граждани на Европейския Съюз.

Швеция

Тази Скандинавска страна е една от най-богатите в света, а пейзажите й са просто невероятни. В Швеция се намират и едни от най-икономичните университетски програми. Повече от 300 то тях са разпространени в  35 университета и са на английски език, а програмите за докторска степен са безплатни.

Норвегия

Норвежките университети не таксуват университетски такси за чуждестранни студенти. Образованието в Норвегия се отличава с това че лекциите не са много дълги и натоварващи, а професорите са леснодостъпни и отзивчиви.

Но все пак, трябва да се има предвид , че Норвегия е страна с много високи разходи за живот, особено за чужденци. Също така, трябва да се внимава и при избора на университет и неговата локация, тъй като на север зимата е остра и арктична, а пък на югозапад е мека и влажна.

Словения

Страната предлага около 150 университетски програми на английски, като чуждестранните студенти плащат само символична такса за регистрация когато се записват в университета. Словения е съседка на Италия и Хърватия, едни от най-посещаваните дестинации за почивка в Европа.

Бразилия

Някои от университетските курсове в Бразилия се преподават на английски език, а държавните университети наплащат само дребни такси за регистрация. Два бразилски университета, Университета в Сао Паоло  и Държавния Университет в Кампѝнас се включени в списъка на 400те най-добри университета в света, направена от Times Higher Education.И все пак университета в Сао Паоло напомня в сайта си, че повечето предмети са на португалски.  Бразилия е може би по-добра опция за такива студенти, които искат да заминат на обмен, за да придобият  културен опит отколкото за студенти търсещи пълна университетска програма.