sleepy schoolgirl

Подрастващите с голямо нежелание стават рано сутрин за училище, но това си има научно обяснение, а не е само техен каприз.

При тийнейджърите циркадният ритъм се променя и хормонът мелатонин в техния организъм се задържа до по-късно, затова и естественият им часовник за заспиване и събуждане закъснява, в сравнение с този при децата. Тийнейджърите се нуждаят от повече сън, отколкото – децата и възрастните.  

Проучване на американски специалисти по съня показва, че биологичният час на заспиване при днешните тинейджъри е някъде около 01:00 ч. до 02:00 ч. през нощта. Те просто не могат да заспят към 23:00 ч. Но пък трябва да стават в 06:30 ч. или дори по-рано. Затова ранното ставане при тях означава, че те не са си отспали – нощта е била твърде къса за тях и затова те се държат като зомбита в училище, в колежа или в университета. Това обяснява защо толкова много гимназисти и студенти залитат в училище и в университета, стискайки чаши кафе, надявайки се кофеинът да ги събуди. Училищните звънци викат учениците за първия учебен час в 07:00 ч. в много градове на САЩ, но това е в рязък контраст с нуждата от сън на юношите.

Докато възрастните обикновено се нуждаят от 7 до 8 часа сън, тийнейджърите се нуждаят от 8 до 9 или – дори 10 часа сън. Много тинейджъри спят едва по 5, по 6 или 7 часа, а в някои случаи –  и много по-малко. Затова те спят в почивните дни, често до 11 часа или до по-късно, за да се опитат да наваксат своя дефицит на време за сън.

Веднага един от колежите в Ню Йорк се вслушва в мнението на специалистите. Директорът на Glens Falls High School нарежда учебните занятия да започват, вместо в 07:45 ч., в 08:30 ч. сутринта. Така учениците ще могат да спят по 45 минути повече, като се очаква, че те ще бъдат и по-бодри в час. 

Професорът от университета в Сейнт Лоурънс Памела Татчър, която е един от водещите специалисти по съня, ще изследва резултатите от новия график в този колеж. Според нея, те ще са положителни. 

В Минеаполис седем висши училища променят началото на учебните си занятия от 07:15 ч. в 08:40 ч. Почти веднага било регистрирано подобрение в посещаемостта на лекциите и във воденето на записки от страна на студентите.

В научните среди все още се водят спорове относно теорията, че подрастващите имат нужда от 9 часа сън. Сега се очаква опитът на Glens Falls High School и анализът на екипа на Памела Татчър да покажат къде е истината. 

Американската национална фондация за съня твърди, че американските тийнейджъри се нуждаят от около 9-10 часа сън на нощ, но само 8% от тях спят по толкова. Две трети от гимназистите спят по седем часа или по-малко на нощ.

Изследването сред 300 гимназисти потвърждава това, което повечето родители на тийнейджъри знаят: учениците не получават достатъчно сън. Повече сън ще се изрази в подобряване на академичните постижения, според анкетираните тийнейджъри. Всички анкетирани са ученици в гимназия в предградията на Филаделфия, където учебния ден започва в 07.30 ч. и приключва в 14:25 ч.

Данните от това изследване показват, че:

–  90% от учениците смятат, академичния им живот ще се подобри, ако часовете в  училището започват малко по-късно

–  78% от учениците споделят, че им е трудно да стават сутрин рано

–  70% от тях смятат, че оценките им ще се подобрят, ако те биха имали  повече време за сън

–  16% са заявили, че редовно спят достатъчно дълго

Анкетираните тийнейджъри казват още, според тях най-доброто време да се правят изпитни тестове е от 11:00 ч. до 13:00 ч. Те мислят, че ще се представят по-добре в академично отношение и че оценките им ще се подобрят, ако биха могли да поспят още малко по-дълго.

Друго скорошно проучване на общественото мнение, проведено от Националната фондация за съня, открива, че 60% от децата под 18-годишна възраст се оплакват, че са уморени през деня, а 15% казват, че редовно заспиват в час в течение на цялата учебна година.

80% от анкетираните заявяват, че учебните занятия в училищата и университетите трябва да започват не по-рано от 08:00 ч. всеки ден, 47% смятат, че часовете трябва да започват между 08:00 и 08:30 ч. Само 17% от запитаните отговарят, че учебният ден трябва да започне преди 08:00 ч.

Експерт по съня на подрастващите цитират няколко предимства от достатъчния сън за тийнейджърите. Ето г ии самите предимства:

– По-малка вероятност от поява на депресивни настроения;

– Намаляване на вероятността за разтакаване;

– Намаляване на отсъствията;

– По-високи оценки;

– Намаляване на риска от пътно-транспортни произшествия, дължащи се на недоспиването на пешеходци и шофьори;

– Намаляване на риска от метаболитни и хранителни дефицити, свързани с недоспиване, включително – и затлъстяване;

– Намаляване на необходимостта от употреба на хапчета за сън преди лягане и на силни кафета и чайове след събуждане.

Учените вярват, че ще успеят да помогнат на заетите в сферата на образованието да успеят да създадат по-добра атмосфера по време на учебните занятия, по-здравословна и по-безопасна среда в учебните заведения по света. Стратегически погледнато, успехът на учащите се ще бъде значително повишен.

По материали от:
www.sciencedaily.com
www.sleepfoundation.org
www.helium.com
www.washingtonpost.com
www.huffingtonpost.com