Автор: Неделин Бояджиев

Учените от CERN са провели първия етап от изследването си за скоростта на светлината чрез сблъсък на светлинни частици.

higgs-boson

Физикът Оливър Бухмюлер заяви пред Ройтерс, че основен приоритет през 2011 г. и 2012 г. ще бъде намирането на доказателства за супер-симетрията, другите измерения, другите вселени, тъмната материя, черните дупки и не на последно място – производството на неуловимия бозон на Хигс.

Тези идеи са новите граници на научните изследвания, които са напуснали някогашните предели на научната фантастика. Тези изследвания ще допълнят познанията на астрономите, астрофизиците и космолозите и ще иследват възможността нашата Вселена да (не) е единствена.

Стивън Хокинг и математикът Брайън Грийн търсят доказателства за наличието на друга Вселена преди Големия взрив или за съществуването на паралелна Вселена.

ЦЕРН започна изследванията си в областта на т. нар. „нова физика“ в гигантския подземен адронен колайдер на 31 март миналата година. Той е бил спрян на 6 декември за обслужване на неговите сложни съоръжения.

В подземните почти кръгъл тунел се създават мини-експлозии като Големия взрив от преди 13 700 000 000 г., който е довел до образуването на познатата ни Вселена и всичко в нея.

Друг ускорител на частици, подобен на адронния колайдер, е ускорителя Tevatron в САЩ. Планирано е тамошните изследвания да приключат до края на 2011 г.

И двата колайдера изследват бозона на Хигс, който е частица, чието съществуване е постулирано като агент, който е бил създаден от Големия взрив и после е станала част от масата на звездите и планетите.

Учените смятат, че все повече трябва да се научава по темите, които някога са били мислени като научна фантастика или фентъзи.

Източник: http://www.redorbit.com/