BusHome

Не забравяйте, че чашата е или наполовина празна или наполовина пълна! Добре е да можете да управлявате дистреса в училище и в университета. Това, което имаме пред себе си, е една учебна година, но тя може да бъде изпълнена или с успехи, или с дистрес, в зависимост от гледната точка.
Една от функциите на образованието е да подготви подрастващите за предизвикателствата на живота след училище. Да се научим ефективно да управляваме дистреса в учебната среда ще ни помогне да се справяме с него и в останалата част от живота ни.
Тайната на справянето със стреса в училище или в университета се крие в добрата организация.
Погледнете на образованието си в училище като на свой временен бизнес. Не може да се работи без офис консумативи. Във всеки един момент трябва да знаете къде се намират всичките ви запаси от хартия, моливи, химикали, папки, тетрадки, учебници и учебни помагала (атласи, глобуси, справочници, енциклопедии и други).
Пазете шкафчето си чисто и добре подредено. Това ще ви спести времето за търсене на нещо, което сте забутали.

Понякога фирмата се нуждае от консултантски услуги. Ако имате нужда от помощ, свързана с усвояването на учебния материал, не се страхувайте да попитате своя (или друг) учител. Учителите и университетските преподаватели са длъжни да имат час за консултация, но не биха ви отказали помощта си и по всяко друго време. Биха могли да ви помогнат в намирането на допълнителни материали или на друг преподавател, който ви трябва.
Във всяка фирма се работи по план и по график. Планирайте и вие работата си. Отделете време за справяне с домашните и за научаване на уроците по всеки учебен предмет. Отклонения от този план-график можете да правите само при екстремни и спешни случаи (пожар, наводнение, глад). Ако имате нужда от почивка след училище, починете си, но ако решите да подремнете, после ще трябва да учите до късно през нощта.
Точно така, както планирате работата си, трябва да планирате и времето си далеч от службата. В края на деня оставете работата си зад вас и се съсредоточете върху плановете си за вечерта. Починете си, за да сте ефективни на следващия ден.
Във всяка фирма има един или два дни, в които служителите в нея си почиват, за да имат сили за работа през следващата седмица. Починете си и вие. Използвайте съботата и неделята за тази цел. Бъдете със семейството си или с приятелите си. Ще откриете, че през следващата седмица ще ви бъде много по-лесно, когато сте си починали от предишната.
Научете се да определяте важните неща. Не оставяйте за утре или за по-нататък това, което трябва да свършите днес, за да не ви се натрупат задълженията. Оставете си време за четене на книги. Следете новините от деня. Интересувайте се какво прави вашата конкуренция. Не оставяйте конкурентите си без конкуренция във ваше лице.
Избирайте проектите си в училище така, че да работите над неща, които разбирате и с които ще ви бъде интересно и приятно да се занимавате. Избирайте интердисциплинарни проекти, за да напредвате в няколко учебни дисциплини едновременно. Не се мъчете да впечатлите учителя си или да получите максимално високата оценка. По-важното е да ви бъде приятно и да се забавлявате. Така се учи по-лесно. (Не споделяйте това с конкурентите си!)
Междучасията и почивките са важни, но – не само в училище! Почивайте си след известен период учене или физическа активност или редувайте интелектуален с физически труд.
Бъдете точни. Не закъснявайте за час и не закъснявайте с предаването на проектите си. Работете за името си, за да може един ден то да работи за вас.
Когато ви изпитват в училище, не мрънкайте: „Пак ли мен ще изпитват днес?! Защо все мен?!” Радвайте се на възможността да покажете знанията си или да разберете какво още трябва да научите, къде правите грешки. Изпитването ви помага да се развивате. Никога не стойте на едно място, развивайте се и помнете, че конкурентите ви се развиват дори, когато вие спите.
Когато играете шахмат с някой свой конкурент, продължавайте да мислите, дори докато той обмисля следващия си ход. Така ще имате повече време за изковаване на стратегията и тактиката си в играта. А това е много важно и в живота.
Вие сте на ход!

По материали от:

www.stressmanagementtips.com