Bellevue_Psychiatric_Hospital_old_building

Преди сто години лекари от Медицинския колеж на болницата „Белвю” 1 зазидали в основата на една от сградите си капсула с бактерии. Сградата е в центъра на Ню Йорк, на ъгъла на 26-та улица и Първо авеню и днес е собсвеност наУниверситета на Ню Йорк. Капсулата е открита при разрушаването й в основите на ъгъла.
Председателят на Медицинския отдел на Мединцинското училище на университета д-р Мартин Блейзър е установил, че капсулата съдържа бактерии – най-старите срещнати досега образци от спори на бактерията Bacillus aerogenes capsulatus, или още Clostridium perfringens. Това са бактерии, причиняващи газова гангрена при наранявания и са датирани от края на XIX век. В каспулата са открити описи на заболяването от 1890 година, указание, че спорите принадлежат на пациент от 1896 г.  и малка капсула с противоотрова.
Предстои сравняване на генома на бактериите със съвременните и евентуално изясняване на наличието на мутация и съответно пътят й.

Визията на човека, организирал зазиждането на капсулата е забележителна. Така той е оставил за науката образец от времето на Луи Пастоьр, пък и на Конан Дойл на Херберт Уелс от нещо, което с времето изчезва почти безследно и е възможно да е дал безценна следа за изучаване на генните мутации на бактериите.

По материали от:

http://online.wsj.com/

http://www.awesomestories.com

http://wikimedia.org/

http://www.history-magazine.com/