stonehenge-lightning

Стоунхендж ще бъде сканиран с лазер, за да излязат наяве неговите скрити тайни

Автор: Неделин Бояджиев

Каменният комплекс Стоунхендж ще бъде сканиран чрез съвременни лазерни технологии в търсене на скрити улики за това как и защо е бил построен.
Лазерното сканиране се използва и за очертаване на периметъра при земекопните работи непосредствено около каменния кръг, и в околното пространство, като част от по-голям проект.
Изправени и паднали камъни, много от които са покрити с лишеи, ще бъдат изследвани.
Новото проучване ще създаде най-точният цифров модел в историята на световно известния праисторически паметник, като ще бъдат измервани детайли и нередности върху каменните повърхности с резолюция 0,5 mm.

В предишното проучване през 1993 г. е фотографски, и само измерена с точност от около 2см.

Екипът търси следи по камъните от древното скално изкуство, но – и по-съвременни графити. Няколко древни гравюри върху някои от камъните са били открити вече, включително – на кинжал от епохата на неолита.
„Повърхността на камъните на Стоунхендж притежава завладяващи улики за миналото на комплекса.”, казва английският археолог Дейвид Бачелор.
Сред тези, които са оставили своя отпечатък в камъните, е представител на семейство Рен. На един от камъните се чете „Рен“. Смята се, че сър Кристофър Рен, архитектът, проектирал лондонската катедрала „Сейнт Пол“, ни е оставил името си за спомен, че е посетил камения комплекс. Преди известно време семейството на архитекта е живяло недалеч от Стоунхендж.

Филм по темата:

По материали от:
http://www.bbc.co.uk/