star_brown_dwarf

Най-студената звезда е кафяво джудже. Астрономи откриха двойка студени кафяви джуджета.

Кафявите джуджета не са точно звезди: те нямат достатъчно маса, за гравитацията, необходима за да се предизвикат ядрени реакции, които създават звездния  блясък. Новооткритото кафяво джудже, идентифицирано като CFBDSIR 1458 10 В, е най-слабият член на бинарна система кафяви джуджета.

CFBDSIR 1458 10 е името на двоичната система. Двата компонента са известни като CFBDSIR 1458 10 А и 10 В. Двойката кафяви джуджета са открити и детайлно изследвани от астрономите с помощта на телескопа Кек II в Хавай, телескопа Канада-Франция-Хавай и Very Large Telescope (VLT) в Чили.

Температурата на повърхността на едното от тях е едва 100 градуса по Целзий, т.е. кафявото джудже е горещо колкото вряла вода. Двойката кафяви джуджета е на разстояние 75 светлинни години от Земята.

Регистрираната досега повърхностна температура на кафявите джуджета е ниска – под 2750 градуса по Целзий, при около 5500 градуса по Целзий на повърхността на Слънцето. Масата на кафявите джуджета не е достатъчна, за да сложи началото на ядрена реакция.

При температура от 100 градуса по Целзий се доближаваме до условията на гигантските екзопланети, според Филип Делорм от Института по планетология и астрофизика в Гренобъл, Франция, Лоик Албер от университета в Монреал, Канада и Майкъл Лю от Хавайския университет.

Възможно е да има вода в течно състояние или замръзнала вода в атмосферата на това кафяво джудже, уверяват астрономите. Според тях, въпросните кафяви джуджета са на границата, която разделя най-малките звезди от горещите газови гиганти.

Изследваните досега екзопланети са горещи, като температурата в атмосферата им варира между 1000 и 2000 градуса по Целзий, докато газовите гиганти в Слънчевата система са студени – средната температура в облаците в атмосферата им е минус 120 градуса по Целзий.

Автор: Неделин Бояджиев
По материали от:
www.sciencedaily.com