Световните научни и масови медии съобщават вероятно една от най-гръмките научни новини на 21 век – светлината е изпреварена. Може би всичко е прибързано и тепърва предстоят сериозни анализи, но има вероятност сензационната новина действително да има основание и сме на прага на научна революция от мащабите на случилите се през 18, 19 и 20 век. Възможно е Теорията на относителността да бъде опровергана или поне коригирана. Ако основният принцип на съвременната физика – че скоростта на светлината е най-високата възможна в света, бъде променен, то несъмнено това ще е една от няколкото най-големи революции в науката.

speed of light is overtaken
Група изследователи от ЦЕРН съобщават, че в резултат на работата на проекта OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) сноп неутрино, насочен от лабораторията на ЦЕРН в Женева към подземната лаборатория в Гран Сасо, Италия, на разстояние от 732 км. е достигнал целта с 60 наносекунди по-рано, отколкото ако се движеше със скоростта на светлината.

Д-р Антонио Ередитато от Университета в Берн заявява пред „Ройтерс”, че той и колегите му са сигурни в резултатите от изследването си. Става дума за крайния резултат от три години системни изследвания, проверявани много внимателно. Разбира се, Антонио Ередитато настоява за допълнителни проверки от страна на физиците по света.

„Това откритие е толкова потресаващо, че сега трябва всички да сме много благоразумни”, казва д-р Ередитато. И наистина, засега официалният сайт на ЦЕРН се въздържа да разпространява новината, но по всичко личи, че е много възможно тя да не бъде опровергана.

Разбира се, има и скептични гласове, като този на Дрю Байдън от Университета в Мериленд, но прави впечатление, че критиката не е аргументирана, а изразява само принципно съмнение.

Данните от откритието са статистически значими, т.е. изключва се вероятността те да са се появили случайно. Целият път на частиците между двете точки е трябвало да трае 2.4. милисекунди, но се установява, че 1/50000 част от частиците е достигнала крайната цел в Италия с 60 наносекунди, т.е. милиардни части от секундата по-рано. Прагът на статистическата грешка е +- 10 наносекунди.

Към момента предстои проверка в другите две възможни места в света, освен лабораторията в Гран Сасо – Fermilab и Т2К.

Др.Антонио Ередитато заявява, че след като е извършена дълга и внимателна проверка, данните са предложени на световната научна общественост.