Кварцът е ключово парче от сложния пъзел, свързан с разбирането на земетресенията

earthquakesС подземните натрупвания на кварц по света могат да се обяснят земетресенията, формирането на планините и континенталната тектоника, според резултатите от изследване на американски и британски специалисти.
Това откритие може да подпомогне предсказването на земетресенията и да отговори на въпросите, свързани с формирането и местонахождението на земетръсните разломи, планините, долините и равнините.
„Въпросът защо планините са се образували там, където са, е зададен в дълбините на времето. Той е стар почти колкото света.“, казва геофизикът Антъни Лаури от университета на Юта, един от авторите на проучването.

Учените изследвали температурата и гравитацията в западните щати на САЩ със специална апаратура, за да опишат геоложките свойства на земната кора.

Те установили, че в щати като Калифорния, Айдахо, Невада и Юта има натрупвания на кварцови кристали на местата, където се намират планините и линиите на разломите. С помощта на специална технология, известна като Earthscope, учените са открили, че кварцът е сигнал за слабост в земната кора, в резултат на която може да се случи геоложко събитие като земетресение или изригване на вулкан.

С кварца може да се обясни и движението на континентите, известен с термина „континентален дрейф” и тектониката на плочите.
Например, мощното земетресение в Япония на 11.03.2011 г. е приближило островната държава с осем фута (или – с ок. 250 см.) до континенталната част на САЩ. Това е станало в резултат на приплъзването на Азиатската тектонска плоча под Северноамериканската тектонска плоча.
Специалистите откриват връзка между свойствата на кварца и земното движение. Съдържащата се в кварца вода се освобождава, когато се загрее под натиск и позволява на скалите да се приплъзват.

Докато за региони като Япония, Южна Калифорния и националния парк Йелоустоун се знае, че са в активната фаза на т. нар. вискозен цикъл, за други региони като Апалачите в източната част на Съединените щати се предполага, че са в неактивна фаза.

Теорията на Лаури и колегите му може да се приложи при оценяването на потенциалния риск от земетресения и тяхната сила, както – и за избирането на безопасни места за изграждане на атомни електроцентрали и големи язовири.

Учените предполагат, че земетресение е било виновно и за преобръщането на течението на р. Мисисипи през 1812 г.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.reuters.com/