piton

За милиони американци „Денят на благодарността” е извинение да се натъпчат с пълнена пуйка и тиквен пай, въпреки предупрежденията, че преяждането, дори за един ден, може да бъде изключително нездравословно. Но за Бирманскияt питон, огромните похапвания са нещо нормално. Тези огромни змии – могат да достигнат до 6.7 метра дължина. Те могат да изкарат седмици или месеци, без да ядът, затова си набавят необходимото количество хранителни вещества чрез обилното хранене. Те притежават много голяма адаптивна способност, която им позволява да консумират огромно количества храна, която би било невъзможно да бъде изядена от човек.

Каптивните бирмански питони живеят на диета от малки животни, като змии и зайци, но в дивата природа, те се хранят с животни, големи колкото елени и алигатори. Питоните поглъщат своята храна цяла, подвиг, който е възможен благодарение на челюстта си, която може да се разтвори широко, което позволява на змията да погълне създание четири или пет пъти по-широко от главата му.

Изследователи с рентгенови лъчи наблюдавали разграждането на  алигатор в тялото на голямата змия. Храносмилане на меките тъкани (отнело три дни) и тялото му  се разградило напълно в рамките на седмица. За да се усвои такава голяма хапка, тялото на питона трябва да премине през огромни промени. Веднага след като погълне плячката си, в чревните тъкани на змията започват да действа секретираща храносмилателна киселина и ензими. Стомахът произвежда големи количества солна киселина и рН-то на червата спада от леко алкална 7.5 до много кисела 2.

piton_kaiman

Метаболитният процес се увеличава драстично в рамките на първите 48 часа и не се връща към нормата, докато храносмилането не завърши. И колкото по-голяма е плячката, толкова по-бърза е обмяната на веществата за змията. Ако питонът е ял нещо, равно на собственото си тегло, метаболизъм на змията ще се увеличи до 44 пъти по-бързо от скоростта му в покой.

Сърдечното налягане достига стойности по-високи от тези, които се наблюдава когато змията е в движение. Увеличава се кръвоснабдяването на червата и сърцето. Неговата маса се увеличава с 40% само за два дни. Това не е единственият орган, който се увеличава на размер; панкреаса, черния дроб и бъбреците също растат. И клетките, чрез които тънките черва всмукват хранителните вещества от разграждащата се храна – увеличават обема си с 50 %.

За смилането на храната се изисква много енергия – 37% от енергията, получена от храната отива в самия процес на разграждане. По това време, змията отделя чрез изпражненията си това, което не може да се разгради – това се случва на първата до втората седмица след като  е консумирано месото – нежните черва и дигестивен тракт се завръщат към нормалното си храносмилане.

Тези знания няма да ни помогнат да оцелеем от преяждане на „Деня на благодарността”, но учените се надяват, че един ден информацията може да доведе до откриването на медицинска терапия за човешките сърдечно-съдови заболявания. Увеличеното сърце може да бъдат нормално за Бирманските питони, но това е истински проблем за хората.

Източник: https://www.sciencenews.org/