Planet-Pluto

Мигът най-накрая настъпи: след пътешествие продължило десетилетие, космическата сонда New Horizons e напът да се срещне лице в лице с Плутон. Буквално летейки по-бързо и от изстрелян куршум, совалката трябва да извърши сложни маневри и да мине съвсем тихо преди учените на Земята да научат нещо, твърди астроном.

Дългоочакваният момент най-накрая настъпи: след пътешествие продължило десетилетие, космическата сонда New Horizons e напът да се срещне лице в лице с Плутон. Буквално летейки по-бързо и от изстрелян куршум, совалката трябва да извърши сложни маневри и да мине съвсем безшумно преди учените на Земята да разберат нещо, казва астроном от GSU.

Себастиан Лепин доцент по астрономия поясни, че прелитането на New Horizons към Плутон е един вид „мисия за папараци”.

Ще мине покрай него и ще снима бързо понеже не може да спре рече той- и сетне си отива.
Това, което прави срещата още по-изнервяща е, че освен дистанцията, която космическата сонда трябва да спазва и ограничената й маневреност, апаратът трябва да избере едно от двете или да прави наблюдения или да препраща данни- но не и двете едновременно. New Horizons работи едва на 200 вата мощност, достатъчно за да снабди с енергия само няколко старомодни крушки, нажежаващи жичките си до почервеняване.

Това, което се е случвало досега е следното, мисията е изпразвала банките си памет, за да складира данни, каза Лепин. Ще изпрати една последна акуратна и добре изпипана снимка на Плутон специално за нас и тогава ще има временно спиране на предаването- ще прави снимков материал поне за още 48 часа преди даже да започне да ни изпраща пак обратно каквито и да било сведения.

Имайки се предвид, че космическият апарат не може да спре и камерите му не могат да се движат, той все пак може да се извие и извърти с цел да наблюдава Плутон и по-малките му луни- Харон, Никс и Хидра и да насочи предавателя си обратно към Земята. Трансмисията на данни ще бъде болезнено бавна- един килобит на секунда, хиляди пъти по-бавно от която и да било компютърна или клетъчна мрежа на Земята.

Сондата ще селектира само един процент от излезлите изображения- две дузини или нещо такова- за да ни ги препрати в следващите седмици, твърди Лепин, ще бъде през Септември или Ноември, когато всичките снимки ще могат да стигнат до нас.

Източник: Горният материал е преработен от материали, осигурени от Университета в Джорджия и тези материали могат да бъдат стилизирани по отношение на съдържание и обем.

Източник: GSU
Автор: Александър Павлов
Pluto: Then vs. NowBy Luke Bailey, via The Planetary Society.
http://9gag.com/gag/aQn9qrr/pluto-then-and-now

Източник: nauka.bg