Анастасия Карнаух

1. „Къпиново вино“ на Джоан Харис – „Виното говори. Всички го знаят”, започва четвъртия си роман Джоан Харис и започва разказа си за търсенето на младия писател Джей. Захлупен от тежкото небе на Лондон той не може да пише, не чувства, че живее вдъхновено и определено не е лудо влюбен в приятелката си Кери. Джей живее в миналото, премисляйки отново и отново приятелството си с Джо и сякаш няма сили и причини да живее тук и сега. Затова Джо ще се завърне чрез шест бутилки от неговите „Специалитети”, за да помогне на Джей да вземе поредица от правилни решения и да подреди живота си. Въздухът на Франция, мирисът на рохкава пръст, любовта към градинарството и хубавото вино са тухличките, които ще изградят романа и новия дом на Джей, който ще намери любовта и спокойствието. А какво ще се случи с писателската му кариера ще разбере сами!

2. „Шастието е чаша чай с теб“ на Мамен Санчес – Щастието е чаша чай с хубава книга, си казах след като дочетох последния ред от романа на Мамен Санчес. Мисля, че тя е написала тази история с усмивка, която се заровила между буквите и редовете и неизменно се подава и се лепва на твоето лице, докато четеш историята за мистериозното изчезване на англичанина Атикус Крафтсман в Испания. Пет женски заплати, малко сълзи, смях, литературно списание, книги и литри черен чай, без който щастието изглежда непълноценно. Романът няма сложен сюжет, свръхизискан стил и не води до дълбоки философски разсъждения, той просто е тук, за да направи ежедневието ви по-усмихнато и красиво и определено „Шастието е чаша чай с теб”, запали интереса ми по Мамен Санчес и с нетърпение ще търся да прочета последният й роман, издаден у нас – „С вкус на прясна лимонада”.

3. „Шоколадово докосване“ на Лора Флоран – Пригответе се за книжно, шоколадово и еротично преживяване. Лора Флоран, авторката на цяла поредица „Любов и шоколад”, която у нас е позната с първия роман – „Крадецът на шоколад” определено умее да опише вълнението от срещата на устните с шоколада по наистина еротичен начин. А и как иначе, ако срещата на шоколатиера Доминик Ришар и Джейми Кори започва именно през неговите сладкарски творения, за да й покаже, че зад едрата фигура на силен мъж се крие топла душа, готова да стопли нейното изплашено сърце. „Шоколадово докосване” взривява емоциите и някъде около слънчевия сплит ще усетите напрежение и топлина, която ще се разпростре по цялото тяло. А ако междувременно ви се намира някое и друго парче качествен шоколад, удоволствие ще бъде пълноценно.